Modificări radicale privind soluționarea litigiilor în materie de consum

24 Nov. 2023, 11:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Nov. 2023, 11:46 // Actual //  Lupu Eduard

Deputații au aprobat în lectura a doua, în cadrul ședinței plenare de astăzi, un proiect de lege care propune schimbări semnificative în soluționarea litigiilor în materie de consum. Proiectul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, vizează instituirea unui mecanism de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) în cadrul juridic național, eliminând necesitatea medierii și arbitrajului.

Conform proiectului, procedura SAL ar fi gratuită și ar oferi o alternativă mai flexibilă și mai rapidă pentru rezolvarea litigiilor dintre consumatori și comercianți. Această abordare ar putea fi aplicată în orice sector de piață, cu excepția serviciilor de sănătate și educație. O structură responsabilă de derularea procedurilor SAL va fi înființată în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor.

Entitățile SAL vor trebui să îndeplinească criterii stricte de calitate, asigurând imparțialitatea, transparența și echitatea. Termenul de soluționare a litigiilor este stabilit la 90 de zile.

În plus, modificările legislative propuse abordează drepturile consumatorilor care utilizează conținut digital, servicii digitale sau achiziționează astfel de produse. Vânzătorii vor avea obligația de a furniza actualizări pentru conținutul digital sau serviciile digitale integrate în bunurile vândute.

Această inițiativă legislativă urmărește transpunerea în legislația națională a mai multor directive și regulamente ale Uniunii Europene, consolidând și mai mult protecția drepturilor consumatorilor în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Mai 2024, 13:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
01 Mai 2024, 13:50 // Actual //  Soroceanu Olga

Ultimele zile însorite i-au prins pe cei de la Castel Mimi în câmpurile de lângă satul Speia, acolo unde plantează butaşi de viţă de vie. Ca în fiecare an, vinăria îşi extinde podgoriile, iar la munca colectivă participă absolut toţi angajaţii, indiferent de funcţiile pe care le deţin. Printre cei care şi-au răsuflecat mânecile se numără şi directorul Castel Mimi, Adrian Trofim. 

De această dată, au fost sădite peste 22 de hectare cu butaşi din soiurile de viţă de vie Sauvignon Blanc şi Glera. 

„Facem echipă bună la castel, dar şi în câmp. Am sădit butaşii cu mult suflet şi ne punem mari speranţe în grija naturii, ca peste ani să culegem roadele muncii şi să producem cele mai bune vinuri marca Castel Mimi”, scrie Castel Mimi pe reţelele de socializare. 

Castel Mimi este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din ţară, care exportă în peste 20 de ţări, din Japonia până în Canada, principala piaţă de desfacere fiind Republica Moldova şi România.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău