Mai puține cireșe în acest an! Fermierii speră să obțină recoltă de o calitate medie spre înaltă

01 Iun. 2021, 17:17
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
01 Iun. 2021, 17:17 // Slider //  MD Bani

Potrivit liderilor întreprinderi horticole, recolta din 2021 a mai multor soiuri de cireș va fi de aproximativ 11 mii de tone, scrie AgroTV.

În ultimii 5 ani recolta era de două ori mai mare și ajungea până la 20 de mii de tone.

Încă în perioada de polenizare au apărut temeri cu privire la viitoarea roadă de cireşe, timp în care s-au observat condiții meteorologice nefavorabile peste tot în Moldova: temperaturi scăzute, ploi și vânt puternic.

Cu toate acestea, pomicultorii au mizat, cel puțin, pe un randament ridicat la soiurile de cireșe auto-polenizate, ponderea lor în structura plantațiilor fiind de aproximativ 1/3.

Pe măsură ce se apropie momentul apariției primelor cireșe pe piața moldovenească – lucru care va avea loc la sfârșitul primei săptămâni a lunii iunie – speranțele pentru îmbunătățirea situației s-au micşorat considerabil.

Din cauza ploilor scurte, dar aproape zilnice, au avut de suferit şi livezile de cireși cu soiuri auto-polenizate și târzii.

În opinia agricultorilor, chiar și plasele anti-ploaie nu ajută suficient. Umiditatea aerului este încă ridicată, iar lumina și căldura soarelui nu sunt suficiente.

De asemenea, au început deja să circule prognoze precum că cantitatea cât și calitatea recoltei de cireșe va scădea brusc. Fermierii care speră să obțină totuşi produse de o calitate medie spre înaltă susțin că, cel puțin la începutul sezonului de comercializare, vor încerca să o vândă exclusiv pe piața Uniunii Europene.

 

Realitatea Live

22 Mai 2025, 16:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mai 2025, 16:09 // Actual //  bani.md

Aproape șase mii de locuitori din două sate din Zona de Securitate ar putea primi compensații pentru gaze și energie electrică, la inițiativa echipei Partidului „Respect Moldova”. Este vorba de satele Ursoaia și Tănătari din raionul Căușeni, omise din lista beneficiarilor de compensații la facturile pentru energie electrică și gaze naturale, prevăzute pentru alte sate din raioanele Căușeni, Dubăsari și Anenii Noi. În context, echipa Partidului „Mișcarea Respect Moldova” a elaborat o inițiativă legislativă menită să corecteze această nedreptate.

„Din motive neclare, deși sunt situate la doar 15 km distanță de zona de conflict, menționată în hotărârea de Guvern, satele Ursoaia și Tănătari nu au fost incluse în Legea nr. 1435 din 2002, care prevede acordarea de compensații pentru energie electrică și gaze naturale. Inițiativa Partidului „Respect Moldova” are ca scop corectarea unei omisiuni regretabile din actuala lege și să aducă echitate celor aproximativ 6.000 de locuitori ai satelor Ursoaia și Tănătari”, a declarat deputatul Veaceslav Nigai, deputatul și vicepreședintele formațiunii.

Secretarul general al partidului, fost șef al Comisariatului de poliției al sectorului Botanica al municipiului Chișinău, Nicolae Cicariov, a atras atenția că peste 300 de locuitori ai satelor Ursoaia și Tănătari sunt veterani ai războiului de la Nistru din 1992, precum și polițiști.

„Majoritatea locuitorilor celor două sate au activat la Bender, oraș aflat sub jurisdicția administrației de la Tiraspol. Peste 80% dintre locuitorii acestor sate și-au pierdut sursele de venit din cauza barierelor impuse de regimul separatist. Nu putem fi indiferenți, nu avem cum să nu-i susținem pe acești veterani ai războiului de la Nistru care au luptat pentru independența, integritatea și suveranitatea Republicii Moldova”, a adăugat Cicariov.

Radu Burduja, vicepreședintele partidului, a declarat că inițiativa este un pas concret către reducerea decalajelor sociale și economice între regiuni și întărirea solidarității naționale.

„Măsura propusă de echipa noastră este de a sprijini locuitorii satelor Ursoaia și Tănătari, uitate de Guvern. Avem datoria să reducem decalajele și să protejăm familiile vulnerabile. Totodată, considerăm că, pentru a reduce povara facturilor de pe de umerii cetățenilor, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) trebuie să inițieze, fără întârziere, procesul de revizuire și ajustare a tarifelor pentru gazele naturale, în concordanță cu scăderile prețurilor de pe piața internațională. Astăzi există toate premisele economice pentru reducerea tarifelor, așa cum arată realitățile pieței. Solicităm ca această ajustare să aibă loc acum, când condițiile sunt favorabile, nu în preajma alegerilor sau în toiul iernii, așa cum s-a întâmplat în 2022 și 2024”, a concluzionat Radu Burduja.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO