Maia Sandu: Refugiaţii care au rămas în Moldova a ajuns la 3% din populaţia stabilă. Avem nevoie de sprijin

06 Mart. 2022, 13:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Mart. 2022, 13:09 // Actual //  bani.md

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, că Moldova are nevoie de sprijin, în condiţiile în care numărul refugiaţilor care au ales să rămână în ţară ajunge la 3% din populaţia stabilă.

„Această criză a refugiaţilor pune presiuni foarte mari pe aconomia noastră. Dacă judecăm după cifrele de astăzi numărul de refugiaţi care au ales să rămână în Republica Moldova alcătuiesc 3% din numărul populaţiei stabile. O cifră destul de impunătoare şi bineînţeles că aceste cifre vor creşte. Este datoria noastră morală să îi ajutăm pe toţi, dar avem nevoie de sprijin de la partenerii noştri ca să putem să îi ajutăm şi pe ceilalţi care urmează să vină”, a spus Maia Sandu.

Ea susţine că războiul din Ucraina are efecte asupra economiei Republicii Moldova.

„Implicaţii de ordin economic, pentru că Republica Moldova are sau avea relaţii economice foarte strânse cu Ucraina, şi acum toate companiile care aveau aceste relaţii sunt afectate în mod semnificativ. Bineînţeles că este foarte greu să avem rezultate în atragerea investitorilor străini, aşa cum ne-am propus, în situaţia pe care o avem în această regiune”, a adăugat preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu susţine că Moldova are nevoie de sprijin financiar, de mecanisme clare de realocare a refugiaţilor şi de experţi în gestionarea acestor crize.

Se estimează că 240.000 de oameni din Ucraina au traversat frontiera în Republica Moldova pentru a-şi salva viaţa.

„Statele Unite vor face tot ce e posibil pentru a ajuta Moldova cu asistenţa pe care o acordă acestor oameni. Administraţia Biden a cerut Congresului să aprobe un fond de 2,75 de miliarde de dolari pentru asistenţă umanitară pentru nevoile oamenilor din Ucraina sau al altor ţări care ajută la gestionarea acestei crize. Comunitatea internaţională are această răspundere a de ajuta Moldova să gestioneze acest impact al războiului şi vom transmite acest mesaj şi în alte organisme internaţionale”, a spus secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ