Maib – cea mai performantă bancă din Moldova în anul 2020 potrivit SeeNews

21 Oct. 2021, 13:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
21 Oct. 2021, 13:05 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Maib este cea mai performantă bancă din Moldova, potrivit raportului anual al revistei internaționale SeeNews „TOP 100 SEE Cele mai mari companii din Europa de Sud-Est în anul 2020”, ediția a XIV-a. Banca ocupă locul 61 în clasament, urcând trei poziții comparativ cu anul 2019.

Rezultatul excelent a fost garantat de indicatorii financiari înregistrați de maib pe parcursul anului 2020 – active de 1,44 miliarde de euro și 25,5 milioane de euro profit net. Chiar și în contextul pandemiei COVID-19, care a afectat major afacerile la nivel mondial, maib a dat dovadă de o activitate stabilă, centrată pe experiența clienților, cu responsabilitate față de angajați și societate.

Nevena Krasteva, Editor-șef al revistei SeeNews:

„Pandemia ne-a determinat să ne schimbăm fundamental comportamentul. Ne-a făcut mai mobili, mai agili, prin aplicarea eficientă a digitalizării. Agilitatea și flexibilitatea sunt cuvintele care apar în fiecare articol din ediția a 14-a a SEE TOP 100, întotdeauna cot la cot cu digitalizarea. Un sector care a apărut ca un campion clar în 2020 este comerțul electronic, deoarece criza indusă de pandemie a accelerat o schimbare majoră existentă în obiceiurile consumatorilor. Noile opțiuni de finanțare extrem de flexibile, un acces rapid la o gamă largă de produse și o accelerare a dezvoltării inovațiilor sunt partea pozitivă a crizei”.

Clasamentul „TOP 100 Cele mai mari companii din Europa de Sud-Est”, ediția a XIV-a, cuprinde peste 200 de bănci din regiune, inclusiv sucursale şi subsidiare ale băncilor străine. Raportul se bazează pe informaţiile financiare privind activele totale şi profitul net pentru anul fiscal încheiat la 31 decembrie 2020, în comparație cu datele pentru anul 2019, din rapoartele anuale neconsolidate ale companiilor.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de 34% din împrumuturi și 31% din depozitele întregului sistem bancar. Rețeaua maib este formată din 145 de sucursale și agenții. Are cea mai des descărcată și cea mai bine cotată aplicație mobilă din segmentul bancar. Maib deserveşte peste 20% din populaţia Moldovei şi este printre cei mai mari angajatori din ţară. Obiectivele pe termen mediu ale maib includ 40% din cota de piaţă a împrumuturilor, 55% din plăţi, un raport cost-venit sub 45% şi rentabilitatea de peste 20% a capitalurilor proprii, care urmează să fie atinsă până în 2024. Din anul 2018, cel mai mare acţionar al băncii a devenit HEIM Partners Limited, o companie înregistrată în Marea Britanie, reprezentând consorţiul internaţional de investitori format din Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor în ţările baltice, şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

P.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău