Marea Britanie redevine cea mai mare piață de capital din Europa, pe fondul turbulențelor politice din Franța

18 Iun. 2024, 11:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Iun. 2024, 11:22 // Actual //  Lupu Eduard

Turbulenţele politice din Franţa au provocat ţării pierderea titlului de cea mai mare piaţă de capital din Europa, la mai puţin de doi ani de când a obţinut poziţia în detrimentul Marii Britanii, transmite Bloomberg.

În urma turbulenţelor politice provocate de decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a convoca alegeri legislative anticipate, firmele franceze au pierdut săptămâna trecută aproximativ 258 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră. Acţiunile Societe Generale SA, BNP Paribas SA şi Credit Agricole SA, toate mari deţinătoare de obligaţiuni guvernamentale, au pierdut fiecare peste 10%.

Acţiunile firmelor franceze valorează acum în mod colectiv 3.130 miliarde de dolari, sub nivelul titlurilor companiilor din Marea Britanie – 3.180 miliarde de dolari – conform datelor analizate de Bloomberg. Indicele principal CAC 40 al Bursei de la Paris a pierdut toate câştigurile realizate în 2024, o schimbare semnificativă după nivelul ridicat record înregistrat luna trecută.

“Suntem într-o perioadă în care nu există certitudini privind următoarele trei-patru săptămâni şi piaţa ar putea deveni şi mai instabilă”, a avertizat Alberto Tocchio, manager de portofoliu la Kairos Partners.

În acelaşi timp, o serie de factori, inclusiv îmbunătăţirea creşterii economiei mondiale şi majorarea activităţii de fuziuni şi achiziţii (M&A), au readus popularitatea acţiunilor companiilor din Marea Britanie în rândul investitorilor.

“Apreciem acţiunile firmelor din Regatul Unit atât din motive de evaluare, când şi pentru portofoliul diversificat. În plus, incertitudinile politice par mai ridicate în alte ţări, cel puţin deocamdată”, a apreciat Ulrich Urbahn, director în cadrul Berenberg.

Indicele principal FTSE 100 al Bursei de la Londra a atins anul acesta un nivel ridicat record, pe fondul avansului acţiunilor firmelor dependente de exporturi, cum ar fi Shell Plc şi Unilever Plc. În ultimele trei luni, indicele londonez a avut o evoluţie mai bună decât indicele Euro Stoxx 50.

Pe scară globală, Marea Britanie este acum a şasea cea mai mare piaţă de capital.

În Franţa, analiştii nu sunt convinşi că va urma o redresare a pieţei de capital, din cauza incertitudinilor politice şi a celor legate de finanţele publice. Turbulenţele vin într-un moment în care acţiunile companiilor de lux din Franţa sunt deja sub presiune din cauza redresării inegale din China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2024, 16:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2024, 16:25 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Liderul de anul trecut, Gazprom, cea mai mare companie de gaze din Rusia, nu doar că și-a pierdut poziția de frunte în 2024, dar nici măcar nu a reușit să intre în primele 100 de companii. Pentru prima dată în 25 de ani, Gazprom a încheiat anul 2023 cu o pierdere de 629 de miliarde de ruble, în contrast cu profitul de 1,23 trilioane de ruble obținut cu un an înainte. Conform unui raport intern destinat conducerii companiei, se estimează că exporturile de gaze nu vor reveni la nivelurile anterioare în următorii zece ani, iar până în 2035, volumul exporturilor va fi în medie de doar 50-75 miliarde de metri cubi pe an, aproximativ o treime din volumul de dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina.

Principala cauză a pierderilor Gazprom a fost scăderea drastică a producției de gaze și a livrărilor către Europa, cauzată de sancțiunile impuse Rusiei în urma atacului asupra Ucrainei. În 2023, producția de gaze a companiei s-a redus la 404 miliarde de metri cubi, cel mai mic nivel din 1990. Exporturile au atins doar 69 de miliarde de metri cubi, cel mai scăzut nivel din 1985. Către Europa au fost livrate doar 28 de miliarde de metri cubi de gaze, echivalentul nivelurilor de la sfârșitul anilor 1970. Cota Gazprom pe piața europeană s-a redus de trei ori, de la 45% la 15%.

În contextul scăderii livrărilor rusești, Azerbaidjanul își crește exporturile de gaze către Europa, înlocuind Rusia pe o piață unde aceasta a dominat timp de aproape jumătate de secol. Începând cu 1 august, gazele din câmpul Shah Deniz din Marea Caspică au început să fie livrate în Slovenia. Anterior, Azerbaidjanul a început să livreze gaze către Italia, Grecia, Bulgaria, România, Ungaria și Serbia. În plus, Azerbaidjanul exportă gaze în Georgia și Turcia. În 2024, doar Ungaria, Slovacia și Austria vor mai primi gaze rusești prin conducte.

Pe 13 septembrie, s-a anunțat că unul dintre ultimii clienți majori ai Gazprom din Uniunea Europeană, compania austriacă Wien Energy GmbH, va înceta complet achizițiile de gaze rusești începând cu 2025. Compania, care furnizează energie pentru peste 2 milioane de consumatori din Viena și împrejurimi, a încheiat contracte pentru livrări de gaze din Africa de Nord, Marea Nordului și pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (GNL), acoperind astfel 12% din necesarul Austriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău