Marele proiect anunțat de Spînu cu tam-tam a căzut! Aeroportul Mărculești nu va mai fi transformat în unul de pasageri

05 Sept. 2023, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Sept. 2023, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a anunțat că planurile de transformare a Aeroportului Mărculești într-un aeroport de pasageri au fost abandonate în favoarea dezvoltării Aeroportului Chișinău. Într-o declarație recentă, el a explicat că inițial s-a analizat această opțiune pentru a oferi o alternativă la Aeroportul Chișinău, care era în gestionarea fugarului Șor la momentul respectiv. Au fost realizate studii de prefezabilitate și planuri de investiții pentru Aeroportul Mărculești în acest context.

Cu toate acestea, situația s-a schimbat odată cu preluarea controlului asupra Aeroportului Chișinău de către stat. Ministrul Spînu a subliniat că se concentrează acum pe dezvoltarea Aeroportului Chișinău, care încă nu a epuizat capacitatea de primire a pasagerilor și poate acoperi toate necesitățile cu o gestionare corectă.

În loc să transforme Aeroportul Mărculești într-un aeroport de pasageri, autoritățile consideră acum posibilitatea dezvoltării acestuia ca un aeroport de tip cargo, specializat în transportul de mărfuri. Ministrul a menționat că în perioada imediat următoare, Aeroportul Chișinău se așteaptă să revină la nivelul de trafic de pasageri dinaintea pandemiei, dar înțelege că unii pasageri au ales să zboare de la aeroporturi din străinătate. Cu toate acestea, în viitor, o creștere semnificativă a fluxului de pasageri la Chișinău ar putea implica construirea unui al doilea terminal, iar în acest sens, autoritățile caută soluții pentru dezvoltarea infrastructurii Aeroportului Mărculești pentru a sprijini funcționalitatea acestuia.

Astfel, decizia de a renunța la transformarea Aeroportului Mărculești într-un aeroport de pasageri se bazează pe evaluarea nevoilor actuale și viitoare ale transportului aerian din Republica Moldova și pe eficiența resurselor disponibile.

Acum un an și jumătate, Andrei Spînu declara că Aeropoprtul Mărculești în 12 luni va fi funcțional.

Potrivit calculelor, după cum spunea anterior fostul șef de la Agenția de Investiții, Marin Ciobanu, investiția necesară pentru a transforma Mărculeștiul într-un hub logistic bine echipat și căutat este estimată la 75 de milioane de euro. Fraport este pregătit pentru astfel de investiții, deoarece vede un potențial mare pentru dezvoltarea acestui proiect în Moldova.

Аеrороrtul Internațional Mărculești а fost fоndаt în аnul 2004, în baza unității militare din Mărculești și аrе о suprafață de 265 de hectare. Întreprinderea include două componente: Aeroportul Internațional Mărculești și Zona Economică Liberă. În anul 2018, Aeroportul a fost transferat din subordinea Ministerului Apărării, în cea a Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău