Maria Zaharova acuză țările est-europene de ipocrizie: Au devenit state suverane datorită redesenării frontierelor

02 Oct. 2022, 05:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Oct. 2022, 05:17 // Actual //  bani.md

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, spune că argumentul occidental potrivit căruia Rusia a decis să „redeseneze harta Europei” este ridicol. Într-un mesaj publicat pe contul său de pe canalul Telegram, Zaharova trimite săgeți înveninate și către țările est-europene care susțin Ucraina, afirmând că acestea au devenit state suverane mulțumită redesenării granițelor.

Comentariile reprezentantei Ministerului rus de Externe  vin în contextul în care țările occidentale au condamnat în unanimitate anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson după organizarea unor așa-zise referendumuri. Unele dintre teritoriile „anexate” de Rusia nici măcar nu se află sub controlul forțelor armate ruse, după cum a remarcat ministrul ucrainean de externe.

„Este amuzant că această teorie este susținută în Germania, care are granițele sale actuale doar pentru că au fost redesenate la sfârșitul anilor 1980. Permiteți-mi să vă reamintesc principalul slogan politic al cancelarului Willy Brandt: Jetzt wächst zusammen, was zusammengehört («Acum creșteți împreună ceea ce aparține împreună»). În anii 1980, i-am înțeles pe germani și le-am urmat aspirațiile. A fost bunăvoința noastră, chiar dacă fascismul german a distrus jumătate din țara noastră și peste 25 de milioane de cetățeni. Berlinul nu ar trebui să se bâlbâie în legătură cu „redesenarea” granițelor – experiența lor istorică este înfricoșătoare, dar nici nu trebuie uitată.

Ucraina a obținut statutul de stat datorită «redesenării» granițelor

Este ridicol faptul că această teză este susținută de țările din Europa de Est, multe dintre ele devenind state suverane doar datorită «redesenării» frontierelor în ultimele decenii. Bucurându-se de privilegiile pe care le-au obținut și uitând de moralitate și responsabilitate, aceste capitale nu au vrut să știe cum s-au simțit cei care s-au sacrificat atât de mult pentru Europa în secolul XX și au primit propria lor diviziune pentru aceasta. Nu le-a păsat de acest lucru. Nici nouă nu ne pasă.

Este amuzant că această poziție este legată de situația din Ucraina, care pentru prima dată în istorie a obținut statutul de stat datorită «redesenării» granițelor. Prima dată a fost în 1918. Și apoi, 70 de ani mai târziu.

Este ridicol să auzi despre «redesenarea» granițelor peste ocean. După bombardarea Iugoslaviei de către NATO, după susținerea «redesenării» Serbiei și aventura americană cu «independența Kosovo».

Ar trebui să se hotărască o dată pentru totdeauna: «redesenarea» frontierelor este bună sau rea. Dacă începe să spună «totul depinde de context», este greu de găsit un «context» mai bun decât opresiunea persistentă a minorităților naționale pe motive lingvistice și etnice, care s-a încheiat în opt ani de teroare”, a scris Maria Zaharova pe contul său Telegram.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău