Mariupol s-a transformat într-o bombă epidemiologică. Duhoarea morții a pus stăpânire pe oraș

07 Iun. 2022, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iun. 2022, 15:52 // Actual //  bani.md

Ocupat de ruși, după luni de rezistență îndârjită, Mariupolul, altă dată un oraș cochet de la Marea Azov, a devenit o ruină. Cele mai mari probleme cu care se confruntă sunt mirosurile pestilențiale dar și posibilele focare de infecție. Centrele comerciale au fost transformate în morgi în care sunt depozitate cadavrele, iar pe străzi s-au adunat munți de deșeuri. Ca să respire aer curat, puținii localnici care au mai rămas în zonă s-au mutat pe malul mării. Aici aerul sărat, din larg, este mai respirabil decât cel din oraș.

Orașul Mariupol a fost transformat într-o ruină de invadatorii ruși care au bombardat, fără a alege, cartiere rezidențiale, școli infrastructură militară. După luni de rezistență îndârjită, ultimii luptători ucraineni s-au predat, iar luptele au încetat. În loc, în orașul transformat în câmp de război au rămas, în loc, munți de deșeuri pe străzi, cadavre sub dărâmături și case în ruine.

Iar cea mai mare problemă cu care se confruntă orașul, acum, după încetarea luptelor este duhoarea de nesuportat. Căldura verii face ca aceasta să fie și mai insuportabilă, astfel că localnici care au mai rămas în oraș încearcă să se protejeze. Greu, foarte greu, dat fiind că mirosurile pestilențiale îi înconjoară de peste tot. Duhoarea vine din dărâmături sub care se mai află resturi de oameni și de animale care au intrat în putrefacție, dar și de la munții de gunoaie din mijlocul străzilor.

În Mariupolul cucerit de invadatorii ruși, caracteristic este mirosul de moarte, din ce în ce mai intens ca urmare a creșterii temperaturilor. Declarația a fost făcută de consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, pe Telegram, după cum relatează corespondentul Ukrinform.

„Mariupol. Cel mai dificil lucru este să acoperi mirosul… Depozitele de deșeuri amenajate în mijlocul orașului. Morgile din centrele comerciale. Morții de sub dărâmături”, a scris Andriușcenko, conform sursei citate.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO