Membrii CCI a RM în dialog cu Consiliul Concurenței

20 Apr. 2022, 15:21
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Apr. 2022, 15:21 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

La data de 20 aprilie 2022, peste 30 de membri ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) au participat la un dialog cu Alexei Gherțescu, președinte al Consiliului Concurenței.

Sergiu Harea, președintele CCI  a RM a ținut să menționeze, în cadrul ședinței, că mediul de afaceri atât pe perioada stării de urgență condiționată de pandemia COVID-19, cât și din cauza conflictului armat de la hotarele Republicii Moldova, se confruntă cu diverse provocări, inclusiv cu concurența neloială.

Potrivit președintelui Consiliului Concurenței, actualmente activitatea instituției este focusată pe investigarea unor cazuri complexe dar și consolidarea capacităților instituționale.

Alexei Gherțescu a mai declarat, în cadrul dialogului, că atribuțiile largi ale Consiliului Concurenței nu sunt un mecanism pentru exercitarea presiunii asupra mediului de afaceri, ci un instrument necesar pentru asigurarea concurenței loiale și echitabile pe piață, scopul final fiind bunăstarea consumatorului.

Participanții evenimentului, membri ai CCI a RM care activează în domeniul agroindustrial, în sectorul energetic, în industria ușoară,  au avut ocazia să comunice despre situațiile cu care se confruntă, solicitând implicarea mai activă a Consiliului Concurenței  în soluționarea situațiilor de concurență neloială dar și avizarea proiectelor de acte normative cu impact asupra concurenței pe piață.

Propunerile și solicitările participanților vor fi transmise Consiliului Concurenței spre examinare.

Nota: dința a fost organizată pe platforma Comitetelor pentru Antreprenoriat Sectoriale: în Agricultură, Industrie și Prestării Serviciilor, care reprezintă un instrument eficient de facilitare a dialogul public- privat, de consultare cu membrii CCI a proiectelor de acte normative, politici de dezvoltare a sectoarelor economiei naționale și de dezbatere a altor subiecte de interes deosebit pentru mediul de afaceri. Regulamentele de activitate ale Comitetelor sunt accesibile pe pagina web a CCI a RM: http://chamber.md/sistemul-cameral/comitete-sectoriale/.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

30 Ian. 2023, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Ian. 2023, 09:17 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Prețul la medicamente ar putea crește în acest an cu 7%, susține directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu. Potrivit acestuia, în 2023, instituția va continua negocierile cu producătorii internaționali pentru a suplini stocurile de produse antibiotice , antivirale și antiinflamatorii din țară. Comercializarea acestor medicamente crește de 3-4 ori în sezonul rece al anului , pacienții fiind nevoiți să viziteze mai multe farmacii pentru a le găsi, scrie radiomoldova.md.

Numărul mic al populației, procedura dificilă de înregistrare a produselor și prețurile mici la care pot să își vândă produsele, nu le atrag pe marile țări producătoare de medicamente pe piața moldovenească.

Mai mult, unele au decis micșorarea exporturilor și consolidarea stocurilor naționale, pentru a preveni eventuale crize, a explicat pentru Radio Moldova, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor medicale, Dragoș Guțu. Cu toate acestea, funcționarul asigură populația că medicamentele cele mai solicitate se vor regăsi în farmaciile din Republica Moldova, deși ar putea fi mai scumpe.

„La volumul mic de vânzări și la prețurile plafonate profiturile sunt mici și respectiv nu este interesant pentru o companie mare farmaceutică să-și extindă prezența în țări mici precum Republica Moldova. Totuși avem o diversificare a surselor de import de medicamente. Decizia unei țări aparte ne afectează dar nu este dramatic. Noi am creat acum cinci săptămâni un grup de lucru, monitorizăm toate stocurile la medicamente de maximă importanță, antibiotice, antivirale, antipiretice. Părerea mea este că produsele medicamentoase vor crește în preț în 2023 cu 5, 6 sau 7 %, nu mai mult”, spune Guțu.

În Republica Moldova activează 7 producători de medicamente, care acoperă 8% din necesarul țării. 20 % din produsele medicamentoase sunt importate în țara noastră din România, 30 la sută din Ucraina, 20% din Turcia, China, India și restul din alte țări precum Franța, Spania, Germania, Polonia și Slovenia.

Criza medicamentelor este resimțită în multe țări ale lumii din cauza pandemiei de coronavirus care a afectat producția farmaceutică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău