Mesajele cutremurătoare de pe „pietrele foamei”, scoase la iveală de secetă

14 Aug. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Aug. 2022, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Canicula și seceta au lovit vara aceasta aproape toată Europa.

Apele au ajuns la un nivel extrem de scăzut, așa că în unele râuri din Cehia și Germania au putut fi văzute „Pietrele Foamei”, cu mesaje care ar data din anii 1600.

Pe pietrele din râul Elba, care a scăzut dramatic, un mesaj sculptat pe pietre spune „Dacă mă vezi, să plângi”. În trecut, în momentul în care nivelul apei scădea atât de dramatic, lumea se confrunta cu foamete.
„Secetele recente din Europa au făcut din nou vizibile „Piatrele Foamei” în unele râuri cehe și germane. Aceste pietre au fost folosite pentru a marca nivelul extrem de scăzut al râului, care ar prezice foamete.

Acesta, în râul Elba, este din 1616 și spune: „Dacă mă vezi, să plângi””, se arată într-o postare de pe Twitter.

Acele marcaje hidrologice, supranumite „Pietrele Foamei”, pot fi văzute deasupra nivelului apei doar în timpul perioadelor de secetă severă. Ele erau folosite pentru a fi gravate cu inscripţii ce prevesteau recolte slabe, întreruperea navigaţiei fluviale şi anotimpuri marcate de foamete.

În prezent, mesajele de pe aceste pietre apar la câteva săptămâni după previziunile meteorologice şi ale specialiştilor în agricultură.

Avertismente străvechi şi ameninţătoare, gravate în bolovani care rămân de obicei acoperiţi de apele fluviului Elba, au semănat panică de-a lungul secolelor în sufletele locuitorilor din Cehia.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 18:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 18:01 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În Republica Moldova, se pregătește o posibilă abolire a regulii care impune autorizarea Băncii Naționale pentru deținerea a peste 1% din acțiunile băncilor. Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a dezvăluit această intenție într-un interviu acordat Reuters. Potrivit declarațiilor sale, regula actuală, introdusă ca măsură temporară pentru creșterea transparenței și îmbunătățirea guvernanței în urma fraudei masive din sistemul bancar al țării în 2014-2015, ar putea fi eliminată în acest an, pe măsură ce țara își propune să extindă piețele de capital.

Anca Dragu a subliniat că regula este considerată o măsură dură și restrictivă, temporară până când Banca Națională va putea implementa alte instrumente pentru asigurarea integrității sistemului bancar. Aceasta a menționat că există motive să se creadă că măsura a avut un impact pozitiv și că perioada sa temporară se apropie de final.

În cadrul eforturilor de reformare a sistemului bancar, BNM colaborează cu experți de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Monetar Internațional pentru dezvoltarea unei legislații care să permită eliminarea acționarilor neprietenoși de pe piață. Abolirea regulei care limitează deținerea acțiunilor la 1% va facilita planurile de a oferi public acțiuni ale celei mai mari bănci din țară, maib, prin intermediul unei oferte publice inițiale la Bursa de Valori București.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău