Mesajul tranșant al Maiei Sandu către agricultori: Subvențiile nu sunt un mecanism de protecție socială

14 Sept. 2023, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Sept. 2023, 11:36 // Actual //  bani.md

Într-o întâlnire cu agricultorii din Republica Moldova, Președintele țării, Maia Sandu, a subliniat importanța consolidării colaborării pentru a promova producția și exportul de produse agricole sănătoase în întreaga lume. Cu un apel la unitate și inovație, Președintele a recunoscut provocările actuale legate de schimbările climatice, deficitul de specialiști în agricultură și infrastructura de transport subdezvoltată.

De-a lungul anilor, Republica Moldova s-a confruntat cu pericolele secetei, în special în regiunile din sudul țării, iar schimbările climatice au adus vreme instabilă. Președintele Maia Sandu a subliniat că este necesar să se găsească soluții moderne pentru a face față acestor provocări, într-un efort comun al agricultorilor și al statului. Aceste soluții includ trecerea la culturi mai rezistente, revizuirea sistemelor de irigare, utilizarea noilor tehnologii de afânare a solului și diversificarea speciilor agricole.

Totodată, Președintele a recunoscut că agricultura se confruntă cu un deficit de cadre și agronomi, subliniind că știința poate aduce inovație și creșterea productivității. În acest context, Maia Sandu a pledat pentru investiții în cercetare și inovație în agricultură.

Infrastructura de transport a fost și ea abordată în discuție, cu referire la capacitatea limitată a Portului de la Giurgiulești și subdezvoltarea rețelei de cale ferată. Președintele a asigurat că în următorii ani vor avea loc modernizări esențiale în acest sens, pentru a conecta Republica Moldova la piața din UE și a crește exporturile de produse agricole.

În ceea ce privește sprijinul pentru produsele moldovenești, Maia Sandu a subliniat că piața din UE oferă oportunități tot mai mari și că Guvernul este dedicat deschiderii de noi piețe, inclusiv în India, China, Arabia și Africa.

Președintele a încheiat cu un apel la schimbarea fundamentală a modului de abordare a agriculturii în Moldova, evidențiind importanța cooperării între agricultori, cercetători și antreprenori, inspirată de exemplul Țărilor de Jos. În final, a subliniat că statul va fi alături de agricultori, dar este necesar să se promoveze eficiența și competitivitatea în agricultură, astfel încât subvențiile să ducă la dezvoltarea unui sector agricol performant și competitiv.

Totodată, Maia Sandu a vorbit și depsre revizuirea macanimsmului de acordare a subvențiilor: „Subvențiile nu trebuie să continue rezultatul prost de a risipi banii publici. Ba mai mult, subvențiile nu sunt un mecanism de protecție socială și nu pot acoperi greșeli de planificare datorii sau procurări care nu au nimic cu dezvoltarea sectorului agricol. Trebuie să fie despre agricultură performantă. Sistemul de subvenționare trebuie ajustat să ducă a dezvoltare agricultorii competitive pentru creșterea ramurii și să dezvoltarea și alte domenii prioritare pentru țară, de exemplu zootehnia”, a spus Maia Sandu.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Ian. 2025, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Ian. 2025, 10:05 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Europeană a recomandat autorităților separatiste din regiunea Transnistria să accepte ofertele de sprijin venite din partea Chișinăului, în contextul unei crize energetice severe provocate de încetarea fluxului de gaze naturale de către Rusia. Începând cu 1 ianuarie, Gazprom a suspendat livrările de gaze către regiune, după expirarea acordului de tranzit prin Ucraina, lăsând sute de mii de locuitori fără apă caldă și căldură.

„Am înțeles că guvernul moldovean a oferit deja Transnistriei energie și, de asemenea, asistență umanitară, care nu a fost acceptată până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe.

Potrivit publicației Politico, conducerea pro-Kremlin a Transnistriei a refuzat atât furnizarea de gaze de pe piața europeană, cât și ajutorul umanitar oferit de autoritățile moldovene. Hipper a subliniat importanța cooperării între Tiraspol și Chișinău: „Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale.”

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a acuzat Rusia de crearea intenționată a acestei crize energetice:
„Asta este o criză de securitate pe care Rusia, prin militarizarea energiei, încearcă să o inducă în regiune. Au oprit furnizarea de gaze către regiunea pe care o controlează, inclusiv prin staționarea ilegală de trupe militare acolo, și nu permit nimănui să ajute regiunea”, a declarat Recean.

Totodată, premierul a exprimat optimism cu privire la o soluție pe termen lung: „Obiectivul nostru este să reintegrăm țara. Iar acest lucru ar trebui să pornească de la retragerea trupelor ruse, pentru ca noi să putem administra regiunea în mod corespunzător. Suntem aici pentru a oferi o soluție pașnică la acest conflict.”

Criza energetică din Transnistria amplifică tensiunile regionale și subliniază fragilitatea situației din teritoriu, unde sunt staționați peste o mie de soldați ruși, menținând regiunea într-o stare de izolare și dependență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală