Migrena Nataliei Gavrilița – Justiția. Se chinuie s-o reformeze, dar nu știe cât timp va dura

23 Feb. 2022, 17:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Feb. 2022, 17:26 // Actual //  bani.md

Premierul Natalia Gavrilița s-a arătat deranjată de problemele din justiția moldovenească care împiedică dezvoltarea businessului, dar și atragerea investițiilor străine.

Corupția și sistemul de justiție sunt obstacolele care țin la distanță investitorii străini, de aceea reformele în justiție sunt esențiale pentru un mediu economic favorabil, dar și la crearea locurilor de muncă. În pofida dificultăților sunt o parte din investitori care au venit în țara noastră gândindu-se la activități care le-ar aduce rentabilitate”, a punctat Natalia Gavrilița în cadrul conferinței MACRO organizată de Expert-Grup.

Premierul a precizat că Moldova poate face un salt major pe calea îmbunătățirii supremației legii prin  reducerea impedimentelor din partea statului.

Vom avea investitori în Republica Moldova când vor ști că statul nu-i încurcă. Atunci vom vedea investiții din diasporă, companii locale și investiții străine calitative în industriile țării. Mizăm pe reduceri semnificative a cadrului de reglementare. Să-l aducem la nivelul celui din România dacă vrem să fim competitivi, în condițiile în care o parte din oamenii de afaceri activează în Republica Moldova, dar au companiile înregistrate peste Prut”, a menționat Gavrilița.

Corupția, justiția selectivă și politizată este principala problemă cu care se confruntă oamenii de afaceri din Republica Moldova. De aceea ei sunt sceptici în a-și investi banii în afacerile pe care le au.

Curios este că, deși autoritățile implementează tot felul de măsuri pentru susținerea oamenilor, aceștia sunt sceptici și arată cu degetul la corupție și problemele din justiție.

Ultimele date ale Biroului Național de Statistică relevă că pe parcursul anului 2020 au fost create 5 mii întreprinderi și lichidate 10,5 mii întreprinderi.

Totodată, și întreprinderile nou create sunt sceptice în a-și investi banii în dezvoltarea afacerilor. De exemplu, În 2021, pentru prima dată în istoria țării a fost negativă creditarea netă a persoanelor juridice, în minus cu 700 de milioane de lei. Volumul depozitelor bancare care aparțin persoanelor juridice a fost mai mare decât volumul creditelor luate. Aceștia au avut anul trecut în bănci 34,2 miliarde de lei sub formă de depozite, iar volumul creditelor acordate a fost de 33,5 miliarde de lei.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău