Mihai Iuzvac la emisiunea 10 LEI „Ne-am întâlnit într-o vară, savurând un vin…”. Cum a început povestea Bahu Winery

13 Feb. 2023, 17:29
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
13 Feb. 2023, 17:29 // Interviu //  MD Bani

Vinul reunește prietenii și îi inspiră să deschidă noi afaceri. Așa a început și istoria Bahu Winery – un mic producător de vin din Republica Moldova. Într-o seară de vară, la un pahar de vin, doi prieteni: Mihai Iuzvac și Anton Deleu au pus bazele unei mici afaceri care deja le aduce roade – au început să producă vin. În cadrul emisiunii 10 LEI, realizată de Bani.md în colaborare cu RLIVE TV, Mihai Iuzvac a oferit mai multe detalii despre istoria Bahu Winery, despre vinurile produse, prețuri și profit.

Istoria Bahu Winery

Așadar, toată istoria a început într-o seară de vară, când cei doi prieteni s-au întâlnit la un pahar de vin de casă, produs chiar de familia lui Mihai. În timp ce discutau și savurau vinul, a apărut ideea de a lansa o afacere, pentru a produce vin de calitate mai înaltă.

„A fost foarte rapid, toamna era aproape și noi în timp de două luni am reușit să facem o schiță de business plan, partea tehnică; am comandat utilajul și chiar în momentul în care se recoltau strugurii, eu montam utilajul. A fost destul de greu la început” a declarat Mihai Iuzvac.

Afacerea a fost lansată în anul 2020 și în 2021 au fost produse primele sticle de vin. În primul an au reușit să producă aproximativ 3.000 de sticle de vin din gama clasică „Sauvignon Blanc”, „Sauvignon Blanc Fume”, „Pinot Grigio” și Pinot Noir”. Apoi, în 2022, Bahu Winery a lansat o gamă nouă de vinuri și în 2023 a pregătit noi surprize pentru iubitorii de vin printre care Cabernet Sauvignon Franc.

Datorită participării la expoziții și degustări vinurile Bahu au reușit să atragă atenți consumatorilor de vin din țara noastră.

Mihai Iuzvac a recunoscut că pasiunea pentru vin s-a transmis din generație în generație. Astfel, și-a dorit să continue această activitate. În cadrul Bahul Winery, Mihai este cel care se ocupă de producerea vinului, iar Anton de partea administrativă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

O afacere de viitor

Chiar dacă afacerea obține deja profit, toți banii sunt reinvestiți pentru dezvoltarea afacerii. Potrivit lui Mihai Iuzvac, o vinărie este o afacere de viitor.

Strugurii pentru producerea vinurile Bahu provin dintr-o localitate pitorească – Bahu, din raionul Călărași. De aici vine și numele vinurilor. Pe viitor, urmează ca Bahu Winery să-și deschidă ușile pentru vizitatori.

„În prezent avem lucrări de construcție. Mulți ne întreabă „Când putem să venim?”, „Când putem să vă vizităm?”, În prezent construim, stricăm, amenajăm. Partea de amenajare este o muncă destul de mare, pentru că, în prezent, afacerea cu vinul e o afacere secundară, fiindcă suntem implicați în alte activități. Lucrăm mai mult în weekend, în concedii.”

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO