Ministrul Economiei pentru presa poloneză: Integrarea europeană este unica opțiune pentru Republica Moldova

27 Sept. 2024, 09:23
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
27 Sept. 2024, 09:23 // Slider //  bani.md

Nu văd de ce nu am putea repeta succesul Poloniei și al altor țări din Europa Centrală și de Est, care au beneficii semnificative de pe urma aderării la UE. Declarația a fost făcută de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, pentru site-ul polonez money.pl. În cadrul unui interviu oferit presei poloneze la Moldova Business Week, Dumitru Alaiba a fost întrebat dacă aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în 2030 este un obiectiv realist, scrie mold-street.com.

„Croația a avut nevoie de șase ani pentru a finaliza negocierile. În cazul României, întregul proces a durat șapte ani. În opinia mea, noi suntem astăzi mai bine pregătiți pentru aderarea la Uniunea Europeană. Suntem mai conectați cu Europa decât erau, de exemplu, țările baltice în anii ’90”, a menționat Alaiba pentru money.pl.

Jurnaliștii din Polonia au specificat că, pentru a se putea alătura Uniunii Europene, țara noastră trebuie să implementeze o serie de reforme. Întrebat care sunt cele mai dificile, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a spus că, deși nu va fi ușor, preferă să vadă aceste reforme ca pe niște provocări care urmează a fi depășite.

„Deocamdată, ne concentrăm pe consolidarea capacității instituționale. În același timp, chiar dacă ne concentrăm atenția asupra reformelor, nu trebuie să uităm de situația economică actuală. Trebuie să sprijinim economia, astfel încât oamenii să simtă și ei ceea ce simțim noi: că suntem de partea corectă a istoriei și că mergem în direcția bună”, a adăugat Dumitru Alaiba.

Vorbind despre situația economică a țării, Dumitru Alaiba a menționat că, din cauza războiului din Ucraina, în 2022, Produsul Intern Brut a scăzut cu aproape 6%, iar în 2023, creșterea economică a fost aproape de zero. Cu toate acestea, ministrul afirmă că economia începe să accelereze inclusiv datorită interesului crescut al investitorilor străini pentru piața noastră. Pe lângă asta, guvernul are propria agendă de reforme pentru a atrage investiții.

„Suntem un guvern care știe să asculte, este deschis reformelor, pro-business și acționează rapid. De asemenea, avem în față o perioadă de dezvoltare, iar transformarea economiei poate avansa foarte repede. Fiecare antreprenor care investește aici astăzi va crește împreună cu economia noastră. Da, avem acum probleme economice, dar investitorii gândesc pe termen lung. Iar pe termen lung, investițiile în Moldova vor aduce profituri mari”, a mai precizat Alaiba.

Într-un alt articol realizat de presa poloneză, jurnaliștii menționează despre susținerea financiară în valoare de 380 de milioane de euro pentru Moldova, anunțată în cadrul celei de-a 5-a ediții a Platformei de Parteneriat și Sprijin pentru Republica Moldova. Potrivit Rzeczpospolita, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă la eveniment, a accentuat direcția pro-europeană a țării și a precizat că investițiile străine vor fi, în perioada următoare, motorul dezvoltării Moldovei . „Moldova este pregătită să crească, dar nu poate face asta singură”, a spus Sandu într-un discurs adresat diplomaților și băncilor europene care oferă ajutor pentru dezvoltare.

Precizăm că cea de-a 5-a ediție a Platformei de Parteneriat și Sprijin pentru Republica Moldova a avut loc la Chișinău pe 17 septembrie, iar Moldova Business Week, în perioada 16-20 septembrie.

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO