Ministrul Economiei pentru presa poloneză: Integrarea europeană este unica opțiune pentru Republica Moldova

27 Sept. 2024, 09:23
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
27 Sept. 2024, 09:23 // Slider //  bani.md

Nu văd de ce nu am putea repeta succesul Poloniei și al altor țări din Europa Centrală și de Est, care au beneficii semnificative de pe urma aderării la UE. Declarația a fost făcută de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, pentru site-ul polonez money.pl. În cadrul unui interviu oferit presei poloneze la Moldova Business Week, Dumitru Alaiba a fost întrebat dacă aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în 2030 este un obiectiv realist, scrie mold-street.com.

„Croația a avut nevoie de șase ani pentru a finaliza negocierile. În cazul României, întregul proces a durat șapte ani. În opinia mea, noi suntem astăzi mai bine pregătiți pentru aderarea la Uniunea Europeană. Suntem mai conectați cu Europa decât erau, de exemplu, țările baltice în anii ’90”, a menționat Alaiba pentru money.pl.

Jurnaliștii din Polonia au specificat că, pentru a se putea alătura Uniunii Europene, țara noastră trebuie să implementeze o serie de reforme. Întrebat care sunt cele mai dificile, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a spus că, deși nu va fi ușor, preferă să vadă aceste reforme ca pe niște provocări care urmează a fi depășite.

„Deocamdată, ne concentrăm pe consolidarea capacității instituționale. În același timp, chiar dacă ne concentrăm atenția asupra reformelor, nu trebuie să uităm de situația economică actuală. Trebuie să sprijinim economia, astfel încât oamenii să simtă și ei ceea ce simțim noi: că suntem de partea corectă a istoriei și că mergem în direcția bună”, a adăugat Dumitru Alaiba.

Vorbind despre situația economică a țării, Dumitru Alaiba a menționat că, din cauza războiului din Ucraina, în 2022, Produsul Intern Brut a scăzut cu aproape 6%, iar în 2023, creșterea economică a fost aproape de zero. Cu toate acestea, ministrul afirmă că economia începe să accelereze inclusiv datorită interesului crescut al investitorilor străini pentru piața noastră. Pe lângă asta, guvernul are propria agendă de reforme pentru a atrage investiții.

„Suntem un guvern care știe să asculte, este deschis reformelor, pro-business și acționează rapid. De asemenea, avem în față o perioadă de dezvoltare, iar transformarea economiei poate avansa foarte repede. Fiecare antreprenor care investește aici astăzi va crește împreună cu economia noastră. Da, avem acum probleme economice, dar investitorii gândesc pe termen lung. Iar pe termen lung, investițiile în Moldova vor aduce profituri mari”, a mai precizat Alaiba.

Într-un alt articol realizat de presa poloneză, jurnaliștii menționează despre susținerea financiară în valoare de 380 de milioane de euro pentru Moldova, anunțată în cadrul celei de-a 5-a ediții a Platformei de Parteneriat și Sprijin pentru Republica Moldova. Potrivit Rzeczpospolita, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă la eveniment, a accentuat direcția pro-europeană a țării și a precizat că investițiile străine vor fi, în perioada următoare, motorul dezvoltării Moldovei . „Moldova este pregătită să crească, dar nu poate face asta singură”, a spus Sandu într-un discurs adresat diplomaților și băncilor europene care oferă ajutor pentru dezvoltare.

Precizăm că cea de-a 5-a ediție a Platformei de Parteneriat și Sprijin pentru Republica Moldova a avut loc la Chișinău pe 17 septembrie, iar Moldova Business Week, în perioada 16-20 septembrie.

Realitatea Live

27 Sept. 2024, 12:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2024, 12:45 // Actual //  Lupu Eduard

Importurile de mere în Rusia din China au crescut de 2,9 ori în perioada ianuarie – iulie 2024, comparativ cu același interval din 2023, atingând un total de 22,2 mii tone, conform asociației „Rusprodsoyuz”, citată de TASS.

În aceeași perioadă din 2023, volumul importurilor din China s-a ridicat la 7,6 mii tone. Asociația a menționat, de asemenea, că prețurile pentru merele importate din China au scăzut. În primele șapte luni din 2024, prețul mediu a fost de 904,4 dolari pe tonă, cu 24,1% mai puțin decât în anul precedent.

În paralel, prețurile medii de vânzare cu amănuntul pentru mere în Rusia au înregistrat, de asemenea, o scădere. La data de 22 septembrie 2024, prețul era de 150,5 ruble per kilogram, cu 2% mai puțin față de săptămâna anterioară și cu 7,5% mai puțin comparativ cu luna anterioară.

În iunie 2024, ministrul agriculturii al Federației Ruse, Oksana Lut, a anunțat o revizuire a prognozei de producție a merelor în Rusia pentru 2024, reducând estimările de la 1,8 milioane de tone la 1,5 milioane de tone, din cauza înghețurilor. Ministerul Agriculturii colaborează cu țările prietene pentru a asigura livrări suplimentare de mere.

La mijlocul lunii septembrie, Lut a anunțat o actualizare a prognozei, crescând estimarea recoltei de mere în 2024 la 1,6 milioane de tone.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău