Inflația în ultimii zece ani a fost de 5-6% în UE, asta în timp ce Republica Moldova a cunoscut cele mai mari scumpiri în primul trimestru al anului 2022 – 27%.
Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi la audierile în Parlament a declarat scumpirile din Republica Moldova au fost influențate de produsele alimentare, care au o pondere de 36,3% din coșul de consum, în timp ce în UE este de 10-15%
„Creșterea prețurilor la produsele alimentare a determinat și majorarea mai rapidă a inflației față de alte țări. Totodată, inflația a fost determinată și de cererea internă, dar și de război deoarece 26% din importuri sunt din Ucraina, Rusia și Belarus. S-au creat presiuni pe stocuri. În prezent, scumpirile includ și majorările care nu au fost făcute anterior a tarifelor la întreținere”, a punctat Budianschi.
Potrivit ministrului Finanțelor, autoritățile au instrumente limitate pentru a ține în frâu inflația. Este vorba de politica monetară și cea fiscală.
„Autoritățile au intervenit pentru a ajuta populația afectată de scumpiri. Este vorba de compensarea tarifelor la gaze energia termică. Costul total 2,3 miliarde de lei, majorarea ajutorului pe timp de iarnă – 301 mil. de lei, indexarea prestațiilor sociale – 4,3 miliarde de lei, majorarea alocației lunare – 43 mil. de lei și alocațiile pentru șomajul tehnic – 17 mil. de lei”, a conchis ministrul Finanțelor.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!