Petrolul se scumpește cu 2%. Prețurile la carburanți vor crește și în Moldova

01 Iul. 2022, 13:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iul. 2022, 13:57 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile petrolului au crescut vineri cu 2%, recuperând cea mai mare parte a scăderilor din sesiunea precedentă.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 2,07 dolari, sau 1,9%, la 111,10 dolari pe baril.

Contractele futures pe țițeiul WTI au câștigat cu 1,80 USD, sau 1,7%, până la 107,56 USD pe baril, după ce s-au retras la 104,56 USD pe baril.

Ambele tipuri de petrol au scăzut în jur de 3% joi, 30 iunie, încheind luna mai jos pentru prima dată din noiembrie.

„Încă vedem că riscurile prețurilor sunt orientate în sus din cauza stocurilor limitate, a capacității de rezervă limitate și a răspunsului redus de aprovizionare non-OPEC+”, a spus Barclays într-o notă.

National Oil Corporation din Libia a declarat forță majoră joi în porturile Es Sider și Ras Lanuf, precum și în zăcământul petrolier El Feel. Forța majoră este încă în vigoare în porturile Brega și Zueitina, a spus NOC.

Producția a cunoscut o scădere bruscă, exporturile zilnice variind între 365.000 și 409.000 bpd, o scădere de 865.000 bpd comparativ cu producția în „circumstanțe normale”, a spus NOC.

În altă parte, 74 de lucrători petrolieri norvegieni offshore de la platformele Equinor Gudrun, Oseberg South și Oseberg East vor intra în grevă din 5 iulie, a declarat joi sindicatul Lederne, probabil că va opri aproximativ 4% din producția de petrol a Norvegiei.

Prețurile petrolului sunt de așteptat să rămână peste 100 de dolari pe baril în acest an, deoarece Europa și alte regiuni se luptă să se îndepărteze de petrolul Rusiei, deși riscurile economice ar putea încetini ascensiunea.

Scumpirea petrolului la bursele internaționale va duce inevitabil la scumpirea carburanților și în Republica Moldova, care este dependentă de importurile de carburanți.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 12:53
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 12:53 // Oameni şi Idei //  Lupu Eduard

Lumea se confruntă cu o „criză a pensionării” iminentă, care necesită o regândire a pensiilor şi a modelelor de lucru, pe măsură ce progresele medicale sporesc longevitatea, a avertizat marţi directorul general al BlackRock, Larry Fink, în scrisoarea sa anuală adresată directorilor executivi şi investitorilor, foarte urmărită, scrie FT.

Fink, ale cărui misive anterioare au contribuit la creşterea interesului pentru capitalismul participativ şi schimbările climatice, a citat proiecţiile ONU potrivit cărora una din şase persoane la nivel global va avea peste 65 de ani până în 2050, faţă de una din 11 în 2019, în timp ce a cerut o utilizare mai mare la nivel mondial a pieţelor de capital pentru a ajuta lucrătorii să economisească pentru bătrâneţe.

Şeful BlackRock a avertizat, de asemenea, că ascensiunea planurilor de pensii cu contribuţii definite s-a combinat cu presiunea din ce în ce mai mare asupra programului guvernamental de pensii de securitate socială pentru a lăsa SUA deosebit de nepregătite pentru o creştere uriaşă a populaţiei de pensionari.

„Ne concentrăm o cantitate enormă de energie pentru a-i ajuta pe oameni să trăiască o viaţă mai lungă. Dar nici măcar o fracţiune din acest efort nu este cheltuită pentru a-i ajuta pe oameni să-şi permită aceşti ani în plus”, a scris el. „Astăzi, în America, mesajul de pensionare pe care guvernul şi companiile îl transmit lucrătorilor lor este efectiv: „Sunteţi pe cont propriu”.”

Fink a descris decalajul dintre ceea ce economisesc americanii şi ceea ce ar avea nevoie ca fiind „o problemă atât de mare şi de urgentă încât liderii guvernamentali şi corporativi [trebuie] să se oprească din activitatea obişnuită [şi] să iasă din silozurile lor şi să se aşeze la aceeaşi masă pentru a găsi o soluţie”.

Mai mult de jumătate din activele administrate de BlackRock, în valoare de 10 miliarde de dolari, reprezintă economii pentru pensie, inclusiv fonduri de pensii instituţionale, planuri de contribuţii definite ale companiilor cunoscute sub numele de 401(k) şi conturi individuale.

Noua concentrare a lui Fink asupra pensiilor a venit în paralel cu un efort de a găsi o cale de mijloc în războaiele politice privind investiţiile durabile, o abordare pe care a numit-o „pragmatism energetic”.

Scrisorile sale anterioare au făcut din BlackRock o ţintă în dezbaterile privind schimbările climatice şi responsabilităţile companiilor de a reacţiona la acestea. BlackRock a pierdut mandate de investiţii din partea unor state americane conduse de republicani pentru că ar fi fost „ostilă” combustibililor fosili şi a fost criticată de activiştii democraţi pentru că nu a făcut mai mult pentru a renunţa la aceştia.

Citând călătoriile sale în 17 ţări anul trecut, Fink a scris că politicienii şi oamenii de afaceri la nivel mondial plănuiesc din ce în ce mai mult să investească atât în petrol şi gaze pentru securitatea energetică, cât şi în energie verde pentru tranziţia energetică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău