Ministrul Spînu și-a dezvăluit salariul pe care l-a ridicat după majorare: Nu sunt cel mai bogat

06 Oct. 2023, 10:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Oct. 2023, 10:40 // Actual //  bani.md

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că nu este cel mai bogat din Republica Moldova. „Nici pe departe. Nu sunt atât de bogat cum se scrie”.

„Toate veniturile mele sunt declarate. Am o afacere care îmi aduce un anumit venit anual pe care îl declar achit toate taxele. După majorarea salariului am primit pe card 42 de mii. Este salariul pe care l-am primit pentru luna septembrie. Este suma netă, cu taxe venitul e mai mare”, a punctat Spînu în cadrul emisiunii de la Vocea Basarabiei.

Demnitarii ridică salarii mai mari, după ce Guvernul a operat, pe 31 mai, modificări în legea sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar. Miniștrii primesc lunar 50.000 de lei, aproape de două ori mai mult decât primeau anterior, aceasta fiind a doua majorare a lefurilor lor din acest an.

Potrivit Ministerului Finanțelor, salariile demnitarilor au fost calculate, începând cu 1 iunie, în baza unei valori de referință de 3.000 de lei față de 1.900 de lei cât era în trecut. Excepție fac prim-viceprim-miniștrii, viceprim-miniștrii, miniștrii, agentul guvernamental și secretarul general al Guvernului care sunt remunerați în baza unei valori de referință de 3.600 de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!