Mișcarea tactică a Moscovei! Transnistria recunoscută ca stat pe sit-urile a două bănci rusești

22 Mai 2024, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mai 2024, 11:07 // Actual //  Lupu Eduard

Două bănci din Federația Rusă, Sberbank și Tinkoff, au inclus Transnistria ca stat separat în lista țărilor unde se pot efectua transferuri de bani. Această mișcare este percepută ca o manevră tactică a Moscovei, având implicații politice semnificative (după invazia din Ucraina băncile rusești au fost incluse în lista sancțiuunilor internaționale și deconectat de la sistemul SWIFT n.a).

Sberbank, instituție financiară controlată de stat, a adăugat Transnistria la lista de 17 state în care se pot transfera bani, printre care se numără și Republica Moldova. Conform informațiilor de pe site-ul băncii, banii pot fi transferați doar în ruble în contul beneficiarului, pe card sau cash.

Tinkoff, banca controlată de miliardarul rus Vladimir Potanin, oferă de asemenea posibilitatea transferurilor în Transnistria. Transferurile fără comision sunt permise până la 20.000 de ruble, echivalentul a 200 de euro. Pentru sume mai mari, se percepe un comision de 1% din suma transferată. Clienții Tinkoff Pro și Tinkoff Premium pot transfera fără comision până la 50.000 și respectiv 100.000 de ruble.

Oazu Nantoi, deputat PAS și expert în problema transnistreană, solicitat de RUPOR.MD a comentat această decizie, acuzând Rusia că sfidează suveranitatea Republicii Moldova și ocupă ilegal o parte din teritoriul său. Nantoi a subliniat că Rusia folosește Transnistria ca instrument pentru a destabiliza Moldova și a împiedica organizarea referendumului și alegerea Maiei Sandu în alegerile din toamnă.

„Din moment ce la câteva sute de kilometri sunt omorâți oameni, credeți că mă aștept ca Vladimir Putin, cu Biblia în mână, va îmbrăca mănuși albe și se va întreba dacă procedează corect. În anii 1990, băncile din Transnistria au deschis conturi corespondente în Federația Rusă și astfel Moscova asigura existența Transnistriei. Dacă voiau să recunoască Transnistria, o făceau de câteva ori după 1990. Cei de la Moscova au nevoie de întreaga Republică Moldova, iar Transnistria este doar un instrument. Paralel, băieții au făcut profituri uriașe prin intermediul Sheriff”, a punctat Nantoi.

El a mai adăugat că decizia Sberbank a fost luată de un departament de la Moscova care se ocupă de destabilizarea Republicii Moldova prin diferite scenarii pentru coloana a cincea. „Face parte din procedura de escaladare, iar apogeul va fi pe 20 octombrie. Detaliul cu transferurile în Transnistria este doar desertul Rusiei pregătit pentru 20 octombrie”, a încheiat Nantoi.

Transnistria este o fâșie îngustă de pământ situată între malul estic al râului Nistru și granița Moldovei cu Ucraina. Dintr-o populație totală de aproximativ 470.000 de persoane, etnicii ruși și ucraineni de pe teritoriul acesta sunt, împreună, mai numeroși decât cei moldoveni. Deși este recunoscut la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova, teritoriul separatist este susținut de Rusia. Nicio țară, nici măcar Rusia, nu recunoaște teritoriul ca fiind independent, dar autoritățile moldovenești nu au niciun control asupra regiunii, care funcționează ca un stat separat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău