În sezonul 2023/24, Republica Moldova a atins un nou record în exportul de prune proaspete și se află în curs de a deveni cel mai mare exportator mondial din emisfera nordică, cu excepția a doar două țări din emisfera sudică: Chile și Africa de Sud.
Particularitatea sezonului de recoltare în emisfera sudică, unde se cultivă pruni, și anume faptul că recolta se coace în timpul iernii în emisfera nordică, a consolidat poziția Moldovei pe piața globală. Deși concurează cu țări precum Spania, Moldova a beneficiat în 2023 de o scădere a recoltei în Spania și în alte state membre ale UE din cauza dezastrelor climatice.
Potrivit Comitetului Vamal al Republicii Moldova, în perioada iulie-octombrie 2023, Moldova a exportat aproape 74 de mii de tone de prune proaspete în valoare de peste 38 de milioane de dolari SUA, cu un preț mediu de export de 0,52 USD/kg. Previziunile comercianților indică posibilitatea ca volumul total al exporturilor de prune să atingă 85 de mii de tone până la finalul sezonului 2023/24, depășind astfel recordul anterior de 50 de mii de tone înregistrat în sezonul 2017/18, constată analiștii de la East Fruit.
Un factor care a influențat această creștere a exporturilor este cererea continuă pentru prunele moldovenești pe piața europeană, cu prețuri la unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii ani. Această creștere a cererii a determinat prioritizarea exporturilor către UE în detrimentul prelucrării interne.
Interesant este că, în sezonul curent, Moldova a depășit chiar și cota de export fără taxe vamale de prune către UE, stabilită la 40 de mii de tone. Cu toate acestea, importatorii din UE au continuat să achiziționeze prune moldovenești, confirmând calitatea și competitivitatea acestora pe piața internațională.
Printre țările UE, România a fost cel mai mare importator al prunelor moldovenești, cumpărând 17 mii de tone, urmată de Polonia cu 12 mii de tone și Germania cu 7 mii de tone. În contextul acestei creșteri notabile, exporturile către țările CSI, în special Rusia, au reprezentat doar 27% din total, în timp ce 73% din volumul total de prune a fost exportat către UE.
Analiza pieței indică că această evoluție pozitivă a exporturilor de prune din Moldova în sezonul 2023/24 se datorează, în parte, situației neobișnuite de pe piața europeană a prunelor congelate, unde se estimează că producătorii de congelate au întâmpinat dificultăți în achiziționarea de materii prime pentru noul sezon.