Intrarea în vigoare a regulilor pieței angro a energiei electrice din Moldova a fost amânată până la 1 aprilie 2022 pentru a permite o perioadă de testare de trei luni de către toți participanții pe piață, anunță Secretariatul Comunității Energetice
Regulile de piață au fost adoptate de autoritatea de reglementare ANRE în august 2020. Acestea conțin proceduri de achiziție de energie electrică pe piețele forward, day-ahead, intraday și de echilibrare, precum și reguli privind achizițiile de servicii auxiliare și decontarea dezechilibrelor.
Pentru a asigura implementarea deplină și corectă a regulilor pieței la 1 aprilie 2022, toți participanții pe piață sunt obligați să aplice regulile de decontare a dezechilibrelor începând cu 1 ianuarie 2022 fără efecte comerciale în primele trei luni. Rezultatele fazei de testare vor fi întocmite de către operatorul de sistem de transport și transmise la ANRE lunar.
Regulile actualizate ale pieței conțin o procedură îmbunătățită de achiziție a energiei electrice și reguli de echilibrare a participanților pe piață situate pe malul stâng al Nistrului.
Regulile pieței angro de energie electrică și procedura de achiziție a energiei electrice au fost elaborate cu asistența tehnică furnizată în cadrul proiectului EU4Energy Governance care face parte din Inițiativa EU4Energy a Uniunii Europene.
Republica Moldova este dependentă de o singură sursă de energie electrică. Este vorba de Centrala de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES a înregistrat în nouă luni ale anului 2021 un profit de 3 miliarde ruble rusești (34,5 mil. de euro) cu 11,5% mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2020, arată datele raportului Inter RAO.
Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.