Misterul gazului din Dubai. Cum Chișinăul riscă să vândă viitorul economic al Moldovei

10 Feb. 2025, 12:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 12:52 // Actual //  Ursu Victor

Modul în care a fost structurat acordul privind livrarea gazului în Transnistria are multe neclarități. Schema implică o serie de companii obscure, ce ridică semne de întrebare și ar putea avea consecințe negative pentru imaginea și economia Republicii Moldova, constată membrul Consiliului Energocom, Alexnadr Slusari.

„Schema cu livrarea gazului este una extrem de neclară. Dacă Rusia acordă un împrumut așa-zisei republici transnistrene, unde este acest acord de împrumut? Autoritățile noastre au făcut rost de el?”, întreabă Slusari, referindu-se la lipsa de transparență privind sursele financiare și implicarea unei companii din Dubai în tranzacțiile cu gaz. „De ce plata pentru gazul livrat trece prin această companie din Dubai și nu direct prin Tiraspoltrasgaz? Dacă această întreprindere din Tiraspol poate plăti tranzitul, de ce nu poate plăti și pentru gazul consumat?”

Slusari se întreabă și în privința controlului provenienței banilor care ajung în Dubai, subliniind riscurile de corupție politică. „Cum va fi controlată proveniența banilor din Dubai? Care va fi reacția Uniunii Europene față de o asemenea tranzacție, făcută cu girul Chișinăului?”, a adăugat acesta.

El și-a exprimat îngrijorarea și cu privire la impactul economic asupra întreprinderilor din Republica Moldova. „Cum se va proteja industria din malul drept, care plătește impozite și salarii acestui guvern? Ce se va întâmpla cu întreprinderile noastre dacă vor plăti tarife mult mai mari pentru energie electrică decât cele din Transnistria?”

De asemenea, Slusari a subliniat că guvernul nu a impus condiții clare pentru ca întreaga industrie din Transnistria să treacă la tarife reale de piață, ceea ce ar putea duce la un dezechilibru concurențial. „Este foarte îngrijorător faptul că nu s-a impus această condiție. De ce nu s-a făcut?”, a întrebat el.

În contextul politică internă, Slusari a criticat modul în care guvernul a acceptat această tranzacție, afirmând că decizia „miroase foarte urât” în lipsa unor explicații clare. „Bâlbâiala despre unele condiționări sună foarte nesigur, iar în fundalul acestei situații, livrarea gazului în Transnistria se face conform unei scheme netransparente.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Iun. 2025, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iun. 2025, 15:29 // Actual //  bani.md

La data de 27 iunie, a avut loc Adunarea Generală Anuală a Acționarilor Victoriabank. În cadrul ședinței desfășurate la Chișinău, au fost examinate rezultatele financiare ale băncii pentru anul 2024 și a fost aprobat raportul Consiliului de Administrație. De asemenea, cu votul majorității acționarilor a fost luată decizia de distribuire a dividendelor în sumă de peste 292 de milioane de lei către acționari, în urma performanței financiare înregistrate anul precedent.

Valoarea dividendelor aprobate per acțiune este de 11,68 lei. Plata acestora va fi efectuată integral în mijloace bănești, în termen de cel mult trei luni de la data aprobării deciziei.

2024 a fost un an financiar foarte bun, cu un profit solid la nivel de grup și creșteri pe toate liniile de business. Ne bucurăm că aceste rezultate ne-au oferit posibilitatea să recompensăm echitabil acționarii prin distribuirea dividendelor pentru al doilea an consecutiv. Privim înainte cu încredere să consolidăm ceea ce am construit și să continuăm să creștem, cu obiective clare și o viziune pe termen lung”, declară Levon Khanikyan, Președintele Comitetului de Direcție al Victoriabank.

Tot în cadrul AGA, acționarii au aprobat și o serie de măsuri importante pentru consolidarea cadrului de guvernanță corporativă, inclusiv reconfirmarea auditorului extern, actualizarea regulamentelor interne și a Statutului băncii.

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având un portofoliu total al activelor de peste 26 de miliarde de lei. Cu o rețea de 63 de unități și 1150 de angajați, banca oferă servicii și produse pentru 330.000 de clienți. Victoriabank susține economia locală, inovația și dezvoltarea durabilă. În martie 2025, Victoriabank a fuzionat cu BCR Chișinău, în urma unei achiziții care a marcat o premieră pe piața din Republica Moldova: o bancă locală a achiziționat integral o altă instituție bancară din țară. Iar în aprilie 2025, Victoriabank a anunțat semnarea acordului privind intenția de achiziționare a 100% din Microinvest, liderul sectorului financiar non-bancar din Republica Moldova.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO