Mitul celor 300000 de soldaţi se spulberă încet: Pariul lui Putin pe mobilizare s-ar putea să nu schimbe nimic pe front

26 Sept. 2022, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Sept. 2022, 14:33 // Actual //  bani.md

Vladimir Putin a chemat recent la arme 300.000 de rezervişti printr-un decret prezindeţial de mobilizare parţială. Trupele ar urma să întărească rândurile armatei ruse şi să contribuie la prelungirea războiului, însă nu vor putea influenţa rezultatul acestuia, scrie Bloomberg.

Aducerea rezerviştilor pe front i-ar oferi lui Putin mai mult timp pentru a porni o strategie mai complexă de război contra Occidentului – care include agravarea crizei energetice şi ameninţarea cu un atac nuclear – pentru a face Vestul să renunţe la sprijinul militar şi financiar oferit Kievului.

Tot ce gravitează în jurul deciziei liderului rus privind mobilizarea parţială ridică serioase semne de întrebare, inclusiv capacitatea de a mobiliza şi înarma corespunzător un număr atât de mare de oameni. Alte necunoscute sunt reprezentate de viteza, calitatea şi obiectivele unui program de antrenament în masa care urmează să înceapă.

Potrivit specialiştilor în apărare, programul de recrutare se concentrează mai mult pe refacerea capacităţii de luptă şi schimbarea strategică a trupelor deja epuizate, decât pe aducerea unor forţe proaspete pe front.

Rusia a pierdut în conflict aproape 80.000 de oameni, rămând fără efective militare pentru rotaţia cu alte trupe, iar o mare parte dintre soldaţi se află pentru a opta luna consecutiv pe front.

„Nu sunt sigur că această mişcare echiavlează cu o escaldare, însă cu siguranţă prelungeşte timpul de care va avea nevoie Ucraina pentru a câştiga”, a declarat Igor Levchenko, şeful departamentului de transformări strategice de la New Geopolitics.

Unul dintre puţinele succese strategice pe care Rusia le-a bifat în război a fost încetinirea furnizării de armament din partea SUA. Kremlinul a continuat în acest sens să ameninţe cu esecaladarea, motiv pentru care livrarea unor echipamente precum celebrele lansatoare de rachete Javelin sau lansatoarele de rachete HIMARS, a fost încetinită de teama unui răspuns din partea Rusiei.

În prezent Ucraina este înarmată cu rachete ATACMS, proiectile cu rază lungă, dar şi avioane şi tancuri Abrams, cu care trupele ucrainene ar putea recâştiga controlul a mai multor teritorii ocupate de ruşi.

Momentan nu există nicio schimbare de poziţie în rândul aliaţilor Ucrainei şi nicio transformare privind sprijinul lor pentru Kiev.

Strategii militari din Rusia se confruntă cu o problemă majoră de când alarma mobilizări a început să sune. Generalii ruşi trebuie să se hotărască dacă vor trimite pe front nişte oameni cu  pregătire militară minimă sau dacă vor alege să piardă timp şi să pregătească trupe superioare.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Administrația portuară a Siriei a semnat un memorandum cu gigantul logistic din Emiratele Arabe Unite, DP World, cel mai mare operator portuar din lume, pentru dezvoltarea portului Tartus, a anunțat televiziunea de stat siriană. Investiția planificată se ridică la 800 de milioane de dolari și vizează modernizarea terminalelor și serviciilor logistice, transformând Tartus într-un „nod cheie al comerțului regional și internațional”.

Acordul cu DP World vine după ce guvernul sirian a anulat parteneriatul anterior cu Rusia privind administrarea civilă a portului Tartus. În ianuarie, publicația Al-Watan relata că noul executiv de la Damasc a reziliat acordul semnat în 2019, care prevedea o concesiune pe 49 de ani. Conform directorului vamal din Tartus, Riad Joudi, portul era practic inactiv din cauza taxelor ridicate și a problemelor tehnice.

Acordul cu DP World mai prevede amenajarea de zone economice speciale și construcția de noi terminale și centre de tranzit în diverse regiuni ale Siriei.

Deocamdată, Rusia păstrează controlul asupra bazelor sale militare din Siria, iar autoritățile ruse au declarat că mențin contactul cu noua conducere siriană pentru toate „chestiunile de actualitate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că dialogul cu Damascul continuă.

Aceasta nu este singura inițiativă a Siriei privind modernizarea infrastructurii portuare: la 1 mai, guvernul sirian a semnat un alt acord, în valoare de 230 de milioane de euro, cu compania franceză CMA CGM pentru exploatarea portului Latakia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO