MMZ asigură un control radiologic complex a materiei prime recepționate și a produselor finite eliberate din fabrică

04 Oct. 2022, 09:07
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
04 Oct. 2022, 09:07 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Asigurarea securității radiologice a procesului de producție este una dintre cele mai importante misiuni în procesul de activitate a Uzinei Metalurgice „MMZ”. Uzina efectuează monitorizarea radiațiilor în mai multe etape prin instrumente de măsurare, inclusiv sisteme staționare pentru detectarea materialelor radioactive, dozimetre portabile și spectrometre pentru monitorizarea produselor finite.

Evgenii Vasiliev, șeful Laboratorului de control radiologic al Uzinei Metalurgice „MMZ”:

„La uzină se efectuează un control radiologic în mai multe etape, rezultatele cărora pot fi monitorizate, în timp real, la locul de muncă al dozimetristului de gardă. La punctele de control, la trecere sunt instalate scanere staționare de monitorizare radiologică pentru transportul feroviar și rutier.

Următoarea etapă a controlului radiologic este controlul produselor finite, care sunt depozitate pe teritoriul fabricii. Un dozimetrist efectuează controlul de-a lungul unui anumit traseu la locațiile depozitării. Un control suplimentar este efectuat în procesul de topire directă a metalului în cuptor și la eliberarea produselor finite. Dacă undeva există un nivel mai înalt radiologic, potrivit planului de acțiuni elaborat la uzină se va declanșa o alarmă, inclusiv la locul de muncă al dozimetristului din laboratorului de control radiologic al uzinei”.

Indicatorii de securitate radiologică sunt incluși în acte care reglementează standardele de radioprotecție. În caz de depășire a acestora la controalele efectuate pe teritoriul centralei se declanșează o alarmă cu indicarea locației unde sunt depășite normativele. În același timp este chemat dozimetristul de serviciu care, cu ajutorul unui dozimetru portabil, efectuează controlul radiologic pentru a determina cauza alarmei.

Laboratorul de Control al Radiațiilor al Uzinei Metalurgice „MMZ” este monitorizat de Centrul Republican de Igienă și Epidemiologie din Tiraspol și este autorizat de Agenția Națională pentru Activități Nucleare și Radiologice a Republicii Moldova. Uzina Metalurgică „MMZ” a primit de la această organizație o autorizație pentru dreptul de a lucra într-o anumită zonă, iar toate instrumentele de măsurare sunt testate anual în „INM” (Institutul Național de Metrologie) din Chișinău.

P.

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ