Mobilierul din Bosnia și Herțegovina cucerește piața străină

23 Feb. 2023, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Feb. 2023, 12:10 // Actual //  MD Bani

Industria mobilei din Bosnia şi Herţegovina cunoaşte de un deceniu o creştere susţinută, încurajată în ultimul timp de întreruperea aprovizionării cu mobilier chinez ca urmare a pandemiei de Covid-19, transmite AFP. Mobilierul a ajuns să fie exportat în peste 65 de țări.

Un exemplu de succes este firma Artisan cu sediul la Tesanj în nordul Bosniei şi Herţegovinei. Numărul de angajaţi a crescut începând din 2020 de la 200 până la 300 de persoane, precizează directorul de vânzări Armin Huremovic.

Înfiinţată în 2007, firma s-a remarcat cinci ani mai târziu pe piaţa externă, cu prilejul Salonului internaţional de la Koln, Germania, unul dintre cele mai importante din Europa.

Mobilele din lemn masiv produse de firma Artisan, dintre care unele sunt concepute de nume mari din domeniul designului precum artistul candiano-american Karim Rashid sau studioul germanului Michael Schneider, sunt exportate acum în peste 65 de ţări.

Unele scaune se vând la un preţ de peste 800 de euro, iar anumite mese costă chiar şi 9.000 de euro. Aproape întreaga producţie este destinată pieţei externe, fiind inaccesibilă cumpărătorilor din Bosnia şi Herţegovina, unde salariul mediu este de 570 de euro pe lună, scrie Agerpres.

Clienţii firmei Artisan, companie cu o cifră de afaceri de aproximativ 15 milioane de euro, se găsesc în Europa Occidentală, în Belgia, Ţările de Jos sau Franţa, dar şi în Coreea de Sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Bosnia şi Herţegovina nu este un actor important pe piaţa europeană a mobilei, estimată în 2020 la aproximativ 96 de miliarde de euro, dar lemnul este unul dintre pilonii economiei locale.

Ognjenka Lalovic, unul dintre responsabilii Camerei de comerţ extern din Bosnia şi Herţegovina (VTKBIH), a precizat că industria lemnului, care regrupează 1.400 de firme şi aproape 30.000 de locuri de muncă, este responsabilă pentru „10% până la 15% din exporturile totale ale Bosniei şi Herţegovinei”.

Exporturile sunt în creştere constantă (870 de milioane de euro în 2021), chiar dacă ar putea încetini uşor în acest an din cauza repercusiunilor războiului din Ucraina asupra economiei mondiale, potrivit experţilor.

„Sectorul îşi datorează succesul unei materii prime de calitate, mâinii de lucru experimentate şi tradiţiei. Suntem una dintre puţinele ţări din Europa unde 60% din suprafaţă este acoperită de păduri”, concluzionează Ognjenka Lalovic.

Pentru Eldin Sabeta, director de vânzări la Standard Furniture Factory, unul dintre cei mai mari exportatori de mobilă din Bosnia şi Herţegovina, cu 500 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de 30 de milioane de euro, „un bun raport calitate-preţ” explică de asemenea succesul produselor din Bosnia şi Herţegovina.

La fel ca şi alţi producători locali, această companie specializată în mobilier de sufragerie din lemn masiv a beneficiat de perturbările provocate de pandemia de coronavirus. Confruntaţi cu dificultăţile de a importa din China şi Asia, clienţii europeni s-au îndreptat spre producătorii de mobilier din Europa de Sud-Est.

„De doi ani, înregistrăm o creştere netă. În fiecare lună un nou client vine şi ne bate la uşă”, dezvăluie Eldin Sabeta.

Rezultatul, în fiecare zi trei până la cinci camioane ies pe porţile uzinei cu destinaţia Europa Occidentală pentru a alimenta marile grupuri, în special din Germania şi Austria.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău