Guvernul Republicii Moldova se pregătește să aprobe Contractul multianual dintre Ministerul Infrastructurii și Calea Ferată din Moldova (CFM), destinat administrării infrastructurii feroviare. Acest acord este esențial pentru implementarea Concepției de restructurare a sectorului feroviar, aprobată prin HG nr. 1042/2017, și presupune alocarea a circa 400 milioane lei anual din bugetul de stat.
Obiectivele documentului vizează creșterea mobilității mărfurilor și pasagerilor prin reducerea timpilor de transport și stimularea transferului de trafic de la transportul rutier la cel feroviar, reducerea presiunii asupra infrastructurii rutiere, ceea ce va duce la scăderea cheltuielilor anuale pentru întreținerea și reparația drumurilor publice și îmbunătățirea performanței în administrarea infrastructurii feroviare, printr-un sistem de finanțare bazat pe criterii de performanță și eliminarea compensărilor pentru anumite cheltuieli administrative.
Indicatorii de performanță vor fi evaluați după două categorii principale. Este vorba de calitatea serviciului de transport feroviar (viteză, siguranță, regularitate) și eficiența administrării infrastructurii (costul de întreținere pe kilometru de cale ferată, procentajul liniilor cu restricții temporare de viteză).
Potrivit unei analize realizate de compania de consultanță „Avistum”, contractată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Guvernul ar trebui să aloce aproximativ 567-573 milioane lei anual pentru întreținerea și dezvoltarea infrastructurii feroviare. Totuși, Ministerul Infrastructurii a solicitat doar 400 milioane lei, ceea ce creează un deficit de aproximativ 173 milioane lei.
Acest deficit ar urma să fie acoperit prin optimizarea cheltuielilor la CFM și automatizarea proceselor de mentenanță prin dotarea administratorului infrastructurii cu echipamente moderne.