Moldindconbank a desfășurat Adunarea generală ordinară a acționarilor 2022

17 Iun. 2022, 17:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
17 Iun. 2022, 17:11 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Pe data de 15.06.2022, la sediul băncii a avut loc Adunarea generală ordinară anuală a acţionarilor BC „Moldindconbank” S.A.. La Adunarea generală au participat acționarii băncii sau reprezentanții acestora, care dețin 93,74% din total acțiuni cu drept de vot aflate în circulație. Toate chestiunile incluse în ordinea de zi a Adunării generale au fost adoptate cu peste 99% din voturile reprezentate la Adunare.

Adunarea generală a luat act de darea de seamă financiară anuală a Băncii pentru anul 2021 și a aprobat darea de seamă anuală a Consiliului Băncii pentru anul 2021.

Banca a raportat realizări semnificative: o acoperire de peste 20% din piaţă la capitolul activelor (20,6%), a creditelor acordate (20,4%) şi a depozitelor atrase (21,0%). Moldindconbank este prima bancă în segmentul creditării ipotecare, cu o cotă de 27,6%, este banca lider pe piața cardurilor de plată, cu o cotă de 37,8%, precum şi în segmentul operațiunilor cu cardurile de plată. Banca menține un nivel înalt de lichiditate şi capitalizare, demonstrând în anul 2021 cea mai înaltă eficiență financiară în sistemul bancar autohton.

Aceste performanţe reprezintă fundamentul solid pentru dezvoltarea cu succes a băncii şi în continuare. Procesele de digitalizare din cadrul băncii vor transforma instituția în toate domeniile de activitate, propulsând Moldindconbank către cele mai inovative şi avansate standarde ale industriei și a serviciilor de calitate oferite clienţilor.

De asemenea au fost aprobate modificări în Statutul Băncii și s-a confirmat entitatea de audit pentru efectuarea auditului obligatoriu ordinar al situațiilor financiare ale Băncii în anul 2022.

Referitor la plata dividendelor, Adunarea generală, ținând cont de recomandarea Băncii Naționale a Moldovei de abținere pe parcursul anului 2022 de la distribuirea de dividende până la atenuarea efectelor negative, cauzate de situația curentă, a hotărât că profitul net al Băncii pentru anul 2021 se va considera profit nedistribuit până la adoptarea de către Adunarea generală a unei alte hotărâri în acest sens. După această decizie, rata de adecvare a capitalului a crescut cu peste 31%, ceea ce confirmă încă o dată stabilitatea instituției.

Rezultatul votului Adunării generale va fi adus la cunoștința acționarilor Băncii prin publicarea unui comunicat informativ în ziarul „Capital Market” şi pe pagina web a băncii, în termenul stabilit de legislația în vigoare.

***

Moldindconbank este o bancă de importanță sistemică pentru Republica Moldova, confirmând statutul de bancă de top și în anul 2021 prin pozițiile de lider pe piață la cele mai importante segmente. Realizările băncii se datorează echipei de profesioniști și susținerii acordate de acționarul majoritar DOVERIE UNITED HOLDING din Bulgaria.

P.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău