Moldova a tranzitat mii de MW de curent din România către Ucraina

22 Apr. 2024, 10:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Apr. 2024, 10:41 // Actual //  bani.md

România a exportat electricitate către Ucraina, via Republica Moldova, pe tot parcursul acestei săptămâni și continuă și astăzi, în baza acordului bilateral pentru ajutor în situații de urgență.

Starea sistemului de energie din Ucraina pare să se fi îmbunătățit puțin duminică, în condițiile în care ministerul de resort de la Kiev a anunțat că va relua exporturile, chiar dacă în volume minore. Importurile vor contintinua, totuși, în cantități semnificative, potrivit datelor Transelectrica și Moldelectrica, analizate de Hotnews.

Exporturile de electricitate ale României către Ucraina au început încă de duminica trecută și au continuat pe parcursul întregii săptămâni, cu o medie de 400-500 de MW și cu un vârf de peste 800 de MW în orele de seară.

Duminică, la ora 11:30, din România pleca o cantitate de electricitate de 330 MW.

Reprezentanții Transelectrica au precizat, pentru HotNews.ro, că România oferă ajutor la solicitarea operatorului de transport și sistem ucrainean în baza acordului bilateral pentru ajutor în situații de urgență (Contract on Provision of Mutual Emergency Energy Delivery for Securing the System Services between Power Systems of Ukraine and Romania) și conform procedurii stabilite prin acest acord.

Ce spune ministerul ucrainean al energiei

Ucraina intenționează să reia duminică exporturile de energie electrică, dar în volume minore, și se așteaptă la importuri substanțiale de energie în perioadele de vârf de consum, a transmis ministerul energiei de la Kiev.

„Nu sunt prognozate deficite de electricitate sau asistență de urgență pentru ziua de astăzi”, a precizat ministerul într-un comunicat citat de Reuters.

Ministerul a precizat că aproximativ 139 de megawați oră (Mwh) ar putea fi exportați duminică, iar importurile vor fi de 8.430 Mwh.

Ucraina și-a majorat brusc importurile de electricitate și a oprit exporturile după o serie de atacuri asupra sistemului său energetic la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie.

Sâmbătă, din cauza liniilor electrice deteriorate de atacurile rusești, în zonele Krivoi Rog și Harkov în că erau aplicate opriri controlate ale furnizării de energie, potrivit UNN.

Din cauza constrângerilor de rețea pe liniile operatorului de transport și de sistem, vineri au fost aplicate programe de întreruperi în regiunea Harkov și în Krivoi Rog și acestea au continuat și sâmbătă, a spus ministerul ucrainean al energiei.

Nevoile consumatorilor au fost acoperite prin producție proprie, importuri și ajutoare de urgență (din Polonia, Slovacia și România), a precizat sursa citată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Mai 2025, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Mai 2025, 10:35 // Actual //  Ursu Victor

Importurile de vinuri străine în Rusia s-au prăbușit în primul trimestru al anului 2025, înregistrând o scădere dramatică de aproape 50%, potrivit unei analize realizate de „RIA Novosti” pe baza datelor statistice oficiale.

În perioada ianuarie–martie, valoarea totală a vinurilor importate în Rusia a fost de doar 119,6 milioane de dolari – de două ori mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dacă anterior scăderile afectau preponderent vinurile europene, acum declinul este generalizat și afectează toate sursele de aprovizionare.

Lovitura cea mai dură a fost resimțită de vinurile spaniole, ale căror livrări s-au prăbușit de la 10,9 milioane de dolari la doar 2,2 milioane de dolari, împingând Spania pe locul 9 și scoțând-o din rândul principalilor furnizori ai Rusiei.

Italia rămâne cel mai mare exportator de vin în Rusia, dar și aici cifrele s-au prăbușit: 32,4 milioane de dolari în primul trimestru, o scădere de aproape trei ori față de anul precedent. Livrările din Georgia au scăzut de 2,4 ori, ajungând la 27,6 milioane de dolari, iar cele din Letonia au scăzut cu 10%, la 25,4 milioane de dolari. Polonia ocupă locul patru în clasament, cu 9,8 milioane de dolari, înregistrând o scădere de 1,8 ori.

Vinurile portugheze au suferit un recul de aproape o treime, cu importuri de 6,2 milioane de dolari, dar au reușit să o înlocuiască pe Spania în topul principalilor furnizori. Alte țări care exportă vin în Rusia au raportat de asemenea scăderi: Chile – 5,2 milioane de dolari, Lituania – 3,8 milioane de dolari, Germania – 3,3 milioane de dolari, iar Franța – doar 0,7 milioane de dolari.

Această scădere abruptă reflectă dificultățile tot mai mari din comerțul internațional cu Rusia, pe fondul sancțiunilor economice și a reconfigurării fluxurilor comerciale globale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO