Moldova, ca pe Titanic. S-a lovit de ghețarul crizei și se duce la fund fără banii finanțatorilor străini

13 Apr. 2022, 15:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Apr. 2022, 15:47 // Actual //  bani.md

În ultimii trei ani de criză, Guvernul s-a împrumutat s-a creditat de la băncile locale și externe de 5 ori mai mult decât media ultimelor 20 de ani. Totuși raportat la PIB, povara datoriei Guvernului din Moldova este una din cele mai mici din Europa, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

În prezent datoria Guvernului Moldovei se apropie de 80 miliarde lei, dintre care 2/3 sunt împrumuturi externe.

Criza pandemică, energetică, alimentară și cea provocată de războiul din Ucraina lovește al 3-lea an consecutiv foarte dur în economia Moldovei și în bugetul public.

Fără suport extern, Moldova nu are cum să asigure finanțarea tuturor activităților prevăzute în buget. Criza provocată de războiul din Ucraina va obliga guvernul să ofere noi măsuri de sprijin populației și agenților economic, care necesită resurse suplimentare, față de ce a fost votat”, explică Ioniță.

Astăzi, 13 aprilie, FMI a declarat într-un comunicat de presă că a ajuns la un acord cu țara noastră, în baza căruia, la solicitarea autorităților de la Chișinău, va fi recomandată majorarea finanțării pentru Republica Moldova.

Suportul financiar acordat Republicii Moldova în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), va fi majorat cu circa 267 milioane de dolari SUA.

Finanțarea suplimentară va merge pentru acoperirea cheltuielilor bugetare sporite, pentru programe de susținere a antreprenorilor, pentru investiții în proiectele de eficiență energetică,  dar și pentru a face față majorării prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare pe piețele internaționale. De asemenea, extinderea finanțării de către FMI va contribui la atenuarea riscurilor pe termen scurt și va pune la dispoziție resursele necesare pentru acoperirea cheltuielilor urgente de ordin umanitar și socio-economic, totodată servind drept catalizator pentru finanțarea din partea altor donatori.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ