În ultimii trei ani de criză, Guvernul s-a împrumutat s-a creditat de la băncile locale și externe de 5 ori mai mult decât media ultimelor 20 de ani. Totuși raportat la PIB, povara datoriei Guvernului din Moldova este una din cele mai mici din Europa, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
În prezent datoria Guvernului Moldovei se apropie de 80 miliarde lei, dintre care 2/3 sunt împrumuturi externe.
Criza pandemică, energetică, alimentară și cea provocată de războiul din Ucraina lovește al 3-lea an consecutiv foarte dur în economia Moldovei și în bugetul public.
Fără suport extern, Moldova nu are cum să asigure finanțarea tuturor activităților prevăzute în buget. Criza provocată de războiul din Ucraina va obliga guvernul să ofere noi măsuri de sprijin populației și agenților economic, care necesită resurse suplimentare, față de ce a fost votat”, explică Ioniță.
Astăzi, 13 aprilie, FMI a declarat într-un comunicat de presă că a ajuns la un acord cu țara noastră, în baza căruia, la solicitarea autorităților de la Chișinău, va fi recomandată majorarea finanțării pentru Republica Moldova.
Suportul financiar acordat Republicii Moldova în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), va fi majorat cu circa 267 milioane de dolari SUA.
Finanțarea suplimentară va merge pentru acoperirea cheltuielilor bugetare sporite, pentru programe de susținere a antreprenorilor, pentru investiții în proiectele de eficiență energetică, dar și pentru a face față majorării prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare pe piețele internaționale. De asemenea, extinderea finanțării de către FMI va contribui la atenuarea riscurilor pe termen scurt și va pune la dispoziție resursele necesare pentru acoperirea cheltuielilor urgente de ordin umanitar și socio-economic, totodată servind drept catalizator pentru finanțarea din partea altor donatori.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!