Moldova codașă în clasamentul UE la plățile fără numerar. Patru bănci controlează peste 90% din piața cardurilor

12 Iul. 2024, 07:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
12 Iul. 2024, 07:49 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Republica Moldova se situează pe ultimul loc în clasamentul statelor din UE în ceea ce privește plățile fără numerar, ocupând poziția 28. În prezent, circa 91% din piața cardurilor de plată din Moldova este dominată de patru bănci mari. Este vorba Moldindcondbnak – 39,2%, maib – 35,6%, Victoriabank – 12,3% și OTP Bank – 5%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

La sfârșitul anului 2023, numărul cardurilor emise de prestatorii de servicii de plată din țară a fost de 3,29 milioane unități. Dintre acestea, cardurile de proximitate au reprezentat 95,7% din totalul cardurilor emise pe parcursul anului și 98,3% din totalul cardurilor aflate în circulație. În ultimii cinci ani, numărul cardurilor de proximitate a crescut de aproximativ două ori, înlocuind treptat cardurile hibride și pe cele cu bandă magnetică.

Cardurile sociale, deși constituie cea mai mică pondere în totalul cardurilor aflate în circulație, au cea mai mare rată de activitate, cu 79,2% din totalul cardurilor sociale aflate în circulație fiind active. Inițial, utilizate în principal pentru retragerea numerarului din transferurile sociale, cardurile sociale sunt din ce în ce mai folosite pentru plăți fără numerar. Ponderea plăților fără numerar în totalul operațiunilor cu cardurile sociale a crescut de la 52% în 2019 la 76% în 2023, apropiindu-se de media generală a plăților fără numerar de 85,5%.

În 2023, 24% din totalul operațiunilor cu cardurile sociale au fost retrageri de numerar, reprezentând 72,6% din valoarea totală a operațiunilor. Deși numărul retragerilor de numerar este în scădere, plățile fără numerar continuă să crească, utilizatorii preferând din ce în ce mai mult achitările fără numerar.

Indicatorul saturației cardurilor de plată din Republica Moldova a atins nivelul de 1,3 la sfârșitul anului 2023, ceea ce indică că fiecare locuitor deține cel puțin un card de plată. Comparativ, media în UE a fost de 1,6 carduri per capita în 2022.

În 2023, plățile fără numerar (PFN) efectuate cu cardurile emise în Moldova au totalizat 183 milioane tranzacții în valoare de 60,7 miliarde lei, o creștere de 34,7% ca număr și 32,3% ca valoare față de anul precedent. Aceste operațiuni au reprezentat 85,5% din totalul tranzacțiilor și 40,4% din valoarea totală. În schimb, retragerile de numerar au totalizat 31 milioane tranzacții în valoare de 89,5 miliarde lei, în creștere cu 5,1% ca număr și 13,3% ca valoare față de 2022.

Numărul și valoarea plăților fără numerar locale au continuat să crească, înregistrând o creștere de 36,5% ca număr și 35,6% ca valoare în 2023 comparativ cu 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău