Moldova în fața crizei citricelor! Turcia suspendă exportul de lămâi din cauza înghețurilor

07 Apr. 2025, 12:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 12:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Începând cu 8 aprilie 2025, Turcia va suspenda temporar exportul de lămâi din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din regiunile de recoltare a citricelor și a necesității protejării cererii interne. Ministerul Comerțului din Turcia a anunțat această măsură, menționând că aceasta vine ca urmare a vremii reci și înghețurilor care au afectat diverse provincii ale țării.

„Exportul de lămâi a fost suspendat temporar începând cu 8 aprilie 2025. Această decizie a fost luată pentru a proteja cererea internă și siguranța furnizărilor după perioadele de frig și îngheț care au avut loc pe tot teritoriul țării”, potrivit Ministerului Comerțului, citat de RBK.

Înghețurile recente au afectat în special regiunile mediteraneene din Adana, Mersin și Hatay, iar decizia de a suspenda exportul de lămâi a fost luată în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Pădurilor din Turcia. Autoritățile turce au adăugat că ar putea fi luate măsuri suplimentare, dacă va fi necesar.

Conform datelor furnizate de agenția Anadolu și Asociația Exportatorilor din Marea Mediterană, în 2024 Turcia a exportat aproximativ 1,639 milioane de tone de citrice, generând venituri de aproximativ 1 miliard de dolari. Cea mai mare destinație pentru citricele turcești în 2024 a fost Rusia – 375 milioane de dolari, urmată de Irak – 197 milioane de dolari, Ucraina -108 milioane de dolari, România – 49 milioane de dolari și Polonia – 48 milioane de dolari.

Importul de citrice al Republicii Moldova din Turcia a fost de aproximativ 3.000 de tone anual.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 14:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 14:49 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Economistul Veaceslav Ioniță critică dur ultima rectificare bugetară propusă de Guvernul Republicii Moldova, denumită simbolic „Buget Plus”. Potrivit expertului, deși numele sună promițător, realitatea arată altfel: Moldova rămâne dependentă de granturi și împrumuturi externe, riscând o criză financiară pe termen lung.

Într-o analiză detaliată, Veaceslav Ioniță explică faptul că cele 7,7 miliarde de lei în plus, promise de Guvern, provin exclusiv din surse externe. Aproape jumătate sunt granturi, iar restul – împrumuturi externe.

„Suntem veseli pe datorii. În primele două luni ale anului, am atras sub 1% din granturile promise, iar la împrumuturi externe chiar suntem pe minus. E greu de înțeles optimismul afișat de Guvern”, punctează economistul.

Expertul avertizează că aproximativ 77% din suma rectificată merge direct în cheltuieli curente – pensii, salarii și compensații –, și doar o mică parte, 23%, în investiții reale. Această situație creează un risc major pentru anii viitori, când Republica Moldova ar putea să nu mai primească aceleași finanțări externe.

Ioniță critică și strategia Guvernului de a „vinde aceeași marfă de două ori”, subliniind că jumătate din sumele prezentate ca noutăți au fost deja aprobate în februarie, iar acum doar sunt reambalate într-un pachet atractiv.

De asemenea, economistul atrage atenția asupra unei explozii îngrijorătoare a deficitului bugetar, care va atinge aproape 18 miliarde lei, echivalentul a 5,1% din PIB, cel mai mare nivel din ultimii ani. În același timp, datoria publică a Moldovei urcă la peste 140 miliarde lei, un record negativ pentru ultimii 22 de ani.

În concluzie, Veaceslav Ioniță afirmă că „Buget Plus” este, în realitate, doar un „buget de supraviețuire”, fără viziune și reforme structurale, construit pe împrumuturi și riscuri electorale. Potrivit economistului, Republica Moldova se află încă într-un cerc vicios:

„Ne împrumutăm azi, doar ca să supraviețuim până mâine. Fără reforme curajoase, ne vom trezi într-o criză mult mai mare decât cea actuală”, a conchis Ioniță.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ