Moldova își menține poziția de top ca furnizor de semințe de floarea soarelui în UE, în ciuda scăderii prețurilor

07 Mart. 2024, 13:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mart. 2024, 13:25 // Actual //  Lupu Eduard

În sezonul 2023/2024, Republica Moldova continuă să fie furnizorul principal de semințe de floarea-soarelui către Uniunea Europeană, exportând 237.738 de tone până la data de 25 februarie 2024. Această cantitate reprezintă o creștere semnificativă de 61% față de perioada analogică a sezonului precedent,arată datele publicate de economistul Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere.

Cu toate acestea, în ciuda succesului exporturilor, prețurile la floarea-soarelui au înregistrat o scădere în Republica Moldova și în țările vecine, cum ar fi România și Ucraina. În Moldova, prețul a scăzut cu 40 $/t într-o lună, ajungând de la 410 la 370 $/t în Portul Giurgiulești. În Constanța, România, prețul a scăzut cu 30 $/t, până la 405 $/t, iar în Ucraina scăderea a fost de 15 $/t, ajungând la 290 $/t în porturile Reni/Izmail.

Această scădere a prețurilor este atribuită unei ieftiniri fără precedent a prețului la uleiul de floarea-soarelui. În Ucraina, prețurile la ulei au scăzut cu 7% în ultima lună, iar cele la șrot au înregistrat o scădere de 24%. Această tendință se datorează unei cereri slabe din partea principalelor direcții de export, cum ar fi India, China și țările UE, în timp ce oferta de produse în regiunea Mării Negre este mai mult decât suficientă.

De asemenea, Rusia a intrat pe piață cu o ofertă mare de ulei ieftin, cu producția sa de ulei de floarea-soarelui estimată să atingă un nivel record în ultimii ani, de 7,55 milioane de tone în sezonul 2023/24. Această creștere ar putea duce la o creștere semnificativă a exporturilor de ulei de floarea-soarelui din Rusia în acest sezon.

Cu toate acestea, specialiștii avertizează că prețurile ar putea continua să scadă, iar piața a aproape că atins minimul. Cu toate acestea, se speră că pe piața internă, inclusiv în Republica Moldova, prețurile la floarea-soarelui pot fi susținute de o scădere a stocurilor de semințe oleaginoase spre sfârșitul sezonului, împreună cu creșterea costului ofertelor de aprovizionare cu ulei în porturile Mării Negre pentru luna aprilie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău