Republica Moldova se află în poziția de a profita de oportunități pe piața Uniunii Europene (UE), după ce Rusia a impus restricții la exportul de fructe și legume moldovenești ca măsură de retorsiune pentru relațiile dintre Chișinău și Bruxelles.
Informațiile din industria strugurilor moldoveni indică faptul că mulți cultivatori mari ezită să-și vândă strugurii de masă, conform analizei EastFruit. Estimările portalului sugerează că fermierii importanți din Moldova au vândut până în prezent doar 20-30% din recolta lor de struguri de masă, în contextul tendințelor de creștere a prețurilor pe piață, notează East-Fruit.
Actualmente, strugurii de masă din Moldova sunt cu aproximativ 65% mai scumpi decât acum un an și cu cel puțin 45% mai scumpi decât media obișnuită. Această creștere a prețurilor ar putea oferi Republicii Moldova posibilitatea de a acumula stocuri semnificative de struguri de masă, pe care să încerce să le vândă la prețuri avantajoase pe piața europeană.
Se estimează că, în perioada ianuarie-aprilie 2024, Republica Moldova ar putea exporta aproximativ același volum de struguri ca în anii precedenți, adică între 20 și 24 de mii de tone. În acest sezon, exporturile de struguri de masă au atins deja aproximativ 55 de mii de tone, cu un ritm susținut în luna decembrie datorită cererii ridicate pe piața europeană și prețurilor fără precedent.
Cu toate acestea, trebuie menționat că, recent, Rusia a impus restricții la exporturile de fructe și legume din Moldova. Perspectivele pe termen lung pentru exporturile de struguri din Moldova în UE rămân incerte, având în vedere contextul geopolitic și relațiile diplomatice.