Moldova poate da lovitura pe piața din UE, după ce rușii au vrut să-i îngenuncheze pe exportatorii de fructe

11 Dec. 2023, 14:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 14:22 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova se află în poziția de a profita de oportunități pe piața Uniunii Europene (UE), după ce Rusia a impus restricții la exportul de fructe și legume moldovenești ca măsură de retorsiune pentru relațiile dintre Chișinău și Bruxelles.

Informațiile din industria strugurilor moldoveni indică faptul că mulți cultivatori mari ezită să-și vândă strugurii de masă, conform analizei EastFruit. Estimările portalului sugerează că fermierii importanți din Moldova au vândut până în prezent doar 20-30% din recolta lor de struguri de masă, în contextul tendințelor de creștere a prețurilor pe piață, notează East-Fruit.

Actualmente, strugurii de masă din Moldova sunt cu aproximativ 65% mai scumpi decât acum un an și cu cel puțin 45% mai scumpi decât media obișnuită. Această creștere a prețurilor ar putea oferi Republicii Moldova posibilitatea de a acumula stocuri semnificative de struguri de masă, pe care să încerce să le vândă la prețuri avantajoase pe piața europeană.

Se estimează că, în perioada ianuarie-aprilie 2024, Republica Moldova ar putea exporta aproximativ același volum de struguri ca în anii precedenți, adică între 20 și 24 de mii de tone. În acest sezon, exporturile de struguri de masă au atins deja aproximativ 55 de mii de tone, cu un ritm susținut în luna decembrie datorită cererii ridicate pe piața europeană și prețurilor fără precedent.

Cu toate acestea, trebuie menționat că, recent, Rusia a impus restricții la exporturile de fructe și legume din Moldova. Perspectivele pe termen lung pentru exporturile de struguri din Moldova în UE rămân incerte, având în vedere contextul geopolitic și relațiile diplomatice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari a anunțat oficial că nu va mai candida pentru funcția sa în cadrul organizației, în cadrul unei ședințe a Consiliului desfășurată vineri. Decizia a fost așteptată, având în vedere că fermierii erau deja informați despre intențiile sale încă din luna ianuarie.

Motivul principal al retragerii sale din cursa pentru această funcție a fost incapacitatea de a dialoga cu reprezentanții guvernului, din cauza inacțiunilor acestora care au contribuit la deteriorarea condițiilor fermierilor din Moldova. Directorul Executiv a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a autorităților în fața crizei în agricultură și a criticat politica de indiferență și aroganță a acestora față de nevoile fermierilor.

În timpul mandatului său, directorul executiv a făcut numeroase propuneri și a organizat proteste pentru a atrage atenția asupra problemelor fermierilor mici și mijlocii, dar fără rezultat. El a evidențiat discrepanța de abordare între Moldova și alte țări europene în gestionarea crizelor din sectorul agricol.

În ciuda eforturilor depuse, criza financiară a fermierilor a culminat în februarie 2024, când sute de agricultori au fost afectați de executări și blocări ale conturilor. Chiar și acum, după proteste și amenzi dure, autoritățile au venit doar cu măsuri de creditare garantată, care ar fi fost necesare mai devreme pentru a preveni pierderi ireparabile.

Directorul executiv a subliniat că actualul ministru al Agriculturii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru criza din sectorul agricol și să demisioneze. El a menționat că lipsa de acțiune și politica favorabilă holdingurilor transnaționale a afectat grav fermierii locali.

În ciuda retragerii sale din funcția de director executiv, acesta a afirmat că va continua să susțină asociația și fermierii, fiind disponibil să ofere asistență în proiecte importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău