Moldova, sub asediul scumpirilor! Inflația va depăși 10%

17 Ian. 2025, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Ian. 2025, 18:00 // Actual //  Ursu Victor

Moldova se pregătește pentru o inflație de două cifre în acest an, pe fondul unei crize energetice generate de decizia Gazprom PJSC de a întrerupe livrările de gaz către regiunea separatistă Transnistria, a declarat guvernatorul Băncii Naționale, Anca Dragu, într-un interviu acordat Bloomberg la Forumul Invisso CEE din Viena.

„Estimăm în prezent că vom ajunge la o inflație de două cifre, dar la un nivel scăzut, în jur de 10% în acest an,” a declarat Dragu. După ce a majorat ratele dobânzilor cu două puncte procentuale pentru a combate creșterea prețurilor la energie, guvernatorul a precizat că va aștepta o nouă prognoză în februarie înainte de a decide asupra altor măsuri de politică monetară.

Moldova se confruntă cu o criză profundă în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, unde economia și cei 350.000 de locuitori sunt afectați de oprirea gazului de către Gazprom pe 1 ianuarie, când un acord de tranzit între Moscova și Ucraina a expirat. Negocierile dintre Gazprom și Moldova pentru livrări prin rute alternative sunt blocate din cauza unei dispute privind o datorie presupusă. Potrivit agenției rusești Tass, Rusia ar putea relua livrările de gaz către Transnistria în viitorul apropiat, dar nu a fost oferită o dată exactă.

Oprirea gazului a dus la creșterea prețurilor la gaz natural cu 27,5% în decembrie în Moldova, ceea ce a împins inflația la aproximativ 7%. În plus, prețurile la electricitate au crescut cu 75% la începutul lunii ianuarie, având în vedere că centrala pe gaz din Transnistria era un furnizor major pentru Moldova. Dragu prevede o scădere a inflației la o singură cifră anul viitor, cu o moderație mai mare spre sfârșitul anului 2025.

Un moment de cotitură
Banca Națională din Chișinău își va adapta deciziile de politică monetară în funcție de consum și mediul de afaceri, pentru a evita prejudicierea economiei.

„Este important modul în care gestionăm mixul nostru de instrumente,” a spus Dragu. „Care este punctul de inflexiune, în care mai degrabă dăunăm decât ajutăm economia?”

Guvernul Moldovei a declarat stare de urgență în sectorul energetic după ce nu a reușit să asigure suficiente rezerve la prețuri competitive pentru iarnă. Importurile de energie sunt îngreunate și de conexiunile limitate cu piața europeană.

Cu toate acestea, Dragu vede o oportunitate în situația actuală. „Este un fel de reformă a sectorului energetic. De acum înainte, Moldova va plăti prețuri de piață, la fel ca orice altă țară europeană,” a spus ea, subliniind că aceste prețuri vor stimula investițiile în sector.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO