Moldova, țara în care vântul a bătut degeaba. „Performanță” unică pentru proiectele eoliene. ANRE așteaptă cereri

30 Mart. 2022, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mart. 2022, 10:25 // Actual //  bani.md

ANRE anunță că lansează procedura de recepționare a cererilor de confirmare a statutului de producător eligibil și de repartizare a cotelor pentru energia electrică la tarife fixe produsă din surse regenerabile de energie. Din 1 aprilie 2022 pentru solicitanții cu proiecte care au la bază surse regenerabile din categoria celor nonintermitente (biomasă, biogaz, singaz și hidro), din 8 aprilie 2022 – solicitanții cu proiecte care au la bază energia eoliană și din 15 aprilie 2022 – solicitanţii cu proiecte care au la bază energia solară.

În conformitate cu prevederile legale din domeniu, la 25 februarie curent ANRE a aprobat tarifele fixe și prețurile plafon pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de energie.

Astfel, ANRE va confirma statutul de producător eligibil nediscriminatoriu și în limita cotelor stabilite de Guvern și anume:

pentru instalații eoliene în limita cotei de 15 MW, dintre care:

instalații eoliene mari – 12 MW;

instalații eoliene mici – 3 MW.

pentru instalații solare PV în limita cotei de 70 MW, dintre care:

instalații PV montate pe clădiri – 50 MW;

instalații PV diferite decât cele montate pe clădiri – 20 MW.

pentru instalațiile de cogenerare pe bază de biogaz în limita cotei de 100 MW, dintre care:

unităţi în cogenerare pe bază de biogaz (produs prin valorificarea potenţialului energetic al dejecţiilor animaliere, deşeurilor zootehnice, deşeurilor agricole, culturilor agricole, plantelor energetice, deşeurilor industriei alimentare, inclusiv a amestecului dintre acestea) – 45 MW;

unităţi în cogenerare pe bază de biogaz produs prin valorificarea deşeurilor municipale solide – 45 MW;

unităţi în cogenerare pe bază de biogaz produs prin valorificarea deşeurilor municipale lichide/ape reziduale – 10 MW.

pentru instalațiile de cogenerare pe bază de singaz în limita cotei de 15 MW;

pentru instalații de cogenerare utilizând arderea directă în limita cotei de 30 MW;

pentru instalații hidro în limita cotei de 5 MW.

Autoritățile vor să ajungă, până în anul 2030, la o cotă de 30% a energiei regenerabile. Este vorba de energia produsă de eoliene, fotovoltaice și biomasă, care per total ar cumula 1,1 mil MWh, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie aprobat în ședina de mâine a Guvernului.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO