Moldova, unica țară din regiunea Dunării cu un Program Național de Finanțare și Mentorat pentru Întreprinderile Sociale

26 Nov. 2021, 14:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
26 Nov. 2021, 14:29 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Republica Moldova este unica țară din regiunea Dunării care va avea un Program Național de Finanțare și Mentorat pentru Întreprinderile Sociale. Noua inițiativă de suport antreprenorial se află la etapa de definitivare, fiind concepută de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în colaborare cu Ministerul Economiei, prin intermediul proiectului transnațional Finance4SocialChange, din care face parte Republica Moldova, alături de alte 14 țări din regiunea Dunării.

Proiectul Programului Național de Finanțare și Mentorat pentru Întreprinderile Sociale a fost prezentat la Budapesta (Ungaria), în cadrul Conferinței de închidere a proiectului Finance4SocialChange. Partenerii proiectului și experții, participanți la eveniment, au apreciat noul mecanism de suport antreprenorial ca fiind un instrument unic și util pentru dezvoltarea anreprenoriatului social nu doar în Republica Moldova, dar și în alte țări din regiunea Dunării.

„Acesta va fi un program prin intermediul căruia se dorește crearea unei societăți mai incluzive, utilizând instrumentele de business în soluționarea problemelor sociale. Noul instrument de suport antreprenorial va face parte dintr-o etapă complexă de dezvoltare a economiei sociale și a antreprenoriatului social din Republica Moldova”, a subliniat Finodora Marcu, manager de proiect în cadrul ODIMM.

Noul instrument de suport a fost elaborat de ODIMM în colaborare cu Ministerul Economiei și partenerii de dezvoltare, având  ca obiectiv susținerea dezvoltării a peste 100 de întreprinderi sociale, în special din mediul rural. și crearea a cel puțin 300 noi locuri de muncă.

Totodată, cu suportul proiectului european Finance4SocialChange, ODIMM desfășoară în luna noiembrie o amplă Campanie națională de promovare a Inițiativei de antreprenoriat social prin intermediul căreia au fost organizate 10 webinare și 10 ateliere de lucru, 10 sesiuni de informare a publicului țintă, au fost promovate istorii de succes ale antreprenorilor sociali și spoturi educative privind specificul acestui domeniu mai puțin explorat în Republica Moldova.

În cadrul Conferinței de închidere a Campaniei de informare și promovare a antreprenoriatului social în Republica Moldova, care va avea loc pe data de 2 decembrie, va fi lansată  harta Antreprenoriatului Social, o platformă WEB menită să devină un instrument util antreprenoriatului social, atât din punctul de vedere al creării vizibilității, cât și de oferire a informațiilor necesare pentru potențialii antreprenori sociali.

Amintim faptul că până în prezent, 4 companii din Republica Moldova și-au adjudecat titlul de  „întreprinderi sociale de inserție” la Comisia națională de antreprenoriat social.  Alte 46 de companii sunt cunoscute că practică periodic activități sociale.

Conform datelor statistice, economia socială în Europa acoperă peste 14.5 milioane de angajați remunerați, ceea ce reprezintă echivalentul a aproximativ 6,5% din populația aptă de muncă, iar aproximativ una din patru afaceri create are  statut de întreprindere socială.

Finance4SocialChange este cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI), în cadrul celui de al doilea Apel de proiecte al Programului Transnațional Dunărea 2014-2020. ODIMM este partener în implementarea proiectului Finance4SocialChange, alături de 19 instituții, din 15 țări din regiunea Dunării. 

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO