Moldova, unica țară din regiunea Dunării cu un Program Național de Finanțare și Mentorat pentru Întreprinderile Sociale

26 Nov. 2021, 14:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
26 Nov. 2021, 14:29 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Republica Moldova este unica țară din regiunea Dunării care va avea un Program Național de Finanțare și Mentorat pentru Întreprinderile Sociale. Noua inițiativă de suport antreprenorial se află la etapa de definitivare, fiind concepută de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în colaborare cu Ministerul Economiei, prin intermediul proiectului transnațional Finance4SocialChange, din care face parte Republica Moldova, alături de alte 14 țări din regiunea Dunării.

Proiectul Programului Național de Finanțare și Mentorat pentru Întreprinderile Sociale a fost prezentat la Budapesta (Ungaria), în cadrul Conferinței de închidere a proiectului Finance4SocialChange. Partenerii proiectului și experții, participanți la eveniment, au apreciat noul mecanism de suport antreprenorial ca fiind un instrument unic și util pentru dezvoltarea anreprenoriatului social nu doar în Republica Moldova, dar și în alte țări din regiunea Dunării.

„Acesta va fi un program prin intermediul căruia se dorește crearea unei societăți mai incluzive, utilizând instrumentele de business în soluționarea problemelor sociale. Noul instrument de suport antreprenorial va face parte dintr-o etapă complexă de dezvoltare a economiei sociale și a antreprenoriatului social din Republica Moldova”, a subliniat Finodora Marcu, manager de proiect în cadrul ODIMM.

Noul instrument de suport a fost elaborat de ODIMM în colaborare cu Ministerul Economiei și partenerii de dezvoltare, având  ca obiectiv susținerea dezvoltării a peste 100 de întreprinderi sociale, în special din mediul rural. și crearea a cel puțin 300 noi locuri de muncă.

Totodată, cu suportul proiectului european Finance4SocialChange, ODIMM desfășoară în luna noiembrie o amplă Campanie națională de promovare a Inițiativei de antreprenoriat social prin intermediul căreia au fost organizate 10 webinare și 10 ateliere de lucru, 10 sesiuni de informare a publicului țintă, au fost promovate istorii de succes ale antreprenorilor sociali și spoturi educative privind specificul acestui domeniu mai puțin explorat în Republica Moldova.

În cadrul Conferinței de închidere a Campaniei de informare și promovare a antreprenoriatului social în Republica Moldova, care va avea loc pe data de 2 decembrie, va fi lansată  harta Antreprenoriatului Social, o platformă WEB menită să devină un instrument util antreprenoriatului social, atât din punctul de vedere al creării vizibilității, cât și de oferire a informațiilor necesare pentru potențialii antreprenori sociali.

Amintim faptul că până în prezent, 4 companii din Republica Moldova și-au adjudecat titlul de  „întreprinderi sociale de inserție” la Comisia națională de antreprenoriat social.  Alte 46 de companii sunt cunoscute că practică periodic activități sociale.

Conform datelor statistice, economia socială în Europa acoperă peste 14.5 milioane de angajați remunerați, ceea ce reprezintă echivalentul a aproximativ 6,5% din populația aptă de muncă, iar aproximativ una din patru afaceri create are  statut de întreprindere socială.

Finance4SocialChange este cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI), în cadrul celui de al doilea Apel de proiecte al Programului Transnațional Dunărea 2014-2020. ODIMM este partener în implementarea proiectului Finance4SocialChange, alături de 19 instituții, din 15 țări din regiunea Dunării. 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ