Moldovagaz i-a blocat conturile companiei Termoelectrica. Energocom aruncă colacul de salvare

25 Nov. 2021, 12:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Nov. 2021, 12:11 // Actual //  Lupu Eduard

Termoelectrica s-a pomenit cu conturile blocate la solicitarea Moldovagaz. Astfel, orice operațiune pe care vrea să o facă o poate face doar cu permisiunea executorului judecătoresc și a Moldovagaz. Parlamentul a votat alocarea a 1,7 miliarde de lei companiei de stat Energocom, care va achita datoria cesionată la gaz a Termolectrica.

Există un risc sporit ca Republica Moldova să fie deconectată de la gaze. Or, Moldovagaz  a venit cu solicitarea către Guvern. (…) La 24 noiembrie Guvernul a examinat soluții. Iar acest lucru necesită modificarea legii bugetului pentru anul 2021, care prevede alocarea celor 1,7 miliarde de lei companiei Energocom. Acest lucru va exclude sistarea gazelor și va susține fluxul de numerar la Moldovagaz pentru a achita plățile către Gazprom și de a îmbunătăți situația la Termoelectrica care contribuie la stabilitatea energetică a Republicii Moldova”, a explicat Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor în cadrul ședinței Parlamentului.

Ministrul Finanțelor susține că Energocom a fost indentificat ca un agent economic care ar menține stabilitatea energeetică a Republicii Moldova.

Guvernul nu poate interveni prin tranzacții economice. A fost gândit un instrument și acesta este Energocom. Dacă se achită direct anumite sume la Moldovagaz atunci operatorul de gaz poate trata sumele achitate la discreție și să acopere orice datorie. Or, cesionarea creanțelor Termoelectrica către Energocom exclude această situație. Prin urmare, suma alocată este direcționată către o datorie existentă și nu există riscul de a acoperi alte datorii”, a punctat Budianschi.

Budianschi dă asigurări că Energocom nu pierde acești bani, în condițiile în care rămâne cu creanța de la Termoelectrica și va fi stinsă în conformitate cu acest contract de cesiune a creanțelor.

În data de 22 noiembrie, Gazprom anunța că Republica Moldova riscă să rămână fără gaz în cazul în care timp de 48 de ore dacă nu-și achită plata pentru gazul consumat în luna octombrie și noiembrie în sumă de 74,2 mil. USD circa 1,5 miliarde de lei.

Realitatea Live

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei