Moldovenii continuă să strângă cureaua la consumul de gaze. Tariful îi ustură la buzunare

11 Mai 2023, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2023, 12:23 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii continuă să economisească consumul de gaz pe fundalul tarifelor mari. Moldovagaz anunță că în luna aprilie reducerea a fost de 19 milioane de metri cubi, cu 29,4% mai puțin în luna aprilie față de luna similară a anului precedent.

În ceea ce privește rata de achitare a facturilor, aceasta a fost de 96,6% din sumele facturate, ceea ce este cu 0,6% mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 95,5%, ceea ce este cu 1,7% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 82,3%, ceea ce este cu 17,5 puncte procentuale mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Compensațiile recalculate acordate pentru consumul de gaz din lunile precedente au fost de 2,3 milioane de lei. Adițional, consumatorilor casnici din asociațiile de locatari în număr total de 3880 locuri de consum, volumul compensațiilor recalculat a constituit 1,3 milioane lei, în funcție de categoria vulnerabilității energetice atribuite.

Pentru datoriile de 3,9 milioane de lei la gaz, au fost deconectate 526 de consumatori

Conform datelor Moldovagaz, nivelul de achitare a consumului de gaze naturale la data de 30 aprilie 2023 se ridică la 92,7%, și constituie 6,732 miliarde lei pentru volumul furnizat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău