Moldovenii – cu buzunarele goale, pantalonii rupți și cu cel mai mic cost al vieții din Europa

22 Ian. 2022, 16:05
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
22 Ian. 2022, 16:05 // Slider //  Lupu Eduard

La costul vieții, Republica Moldova figurează, în anul 2021, pe penultimul loc în Europa, pe locul 41 din 40 state europene și pe locul 123 din 139 de state analizate pe site-ul numbeo.com. Cu un index de 30,35 ne plasăm între Ucraina (30,71) și Bosnia și Herțegovina (27,05). La nivel mondial ne situăm între Nigeria (30,49) și Paraguay (30,20).

Din perspectivă mondială, ne plasăm pe locul 123, iar numbeo.com zice că la noi se trăiește ceva mai ieftin decât în Belarus (index 30,89), Ucraina (30,71) sau Nigeria (30,49), dar mai scump decât în Georgia (30,18), Azerbaidjan (29,73), Egypt (29,52).

Clasamentul și poziționarea relativă pleacă de la costurile din viața reală consemnate la alimente de bază, costul locuințelor, chirii, utilități, transport, haine, activități recreative etc. plus salariile nete raportate de un număr considerat a fi suficient de mare de contributori, datele fiind prelucrate de cel mai mare site de profil din lume.

La capitolul chirie, indicele este e 8,70 printre cele mai mici (locul 24). Nivelul prețurilor au plasat Republica Moldova pe locul 6 cu un indice de 24,96. Prețurile din restaurante, arată numbeo, statistic sunt mici – locul 42 cu un indice de 27,10. Puterea de cumpărare în Republica este relativ mică, ,în condițiile în care țara are un indice de 33,43 și s-a clasat pe locul 63.

Astfel, ajungem să fim în poziția neașteptată de țară din Europa cu cel mai mic cost al vieții, deși nu avem cele mai mici prețuri. Dincolo de gradul inerent de aproximare și relevanța diminuată pentru medie de o repartiție cam inegală a veniturilor față de alte state europene, este o configurație la care ar trebui să luăm aminte pentru a vedea dacă reușim să o păstrăm pe viitor.

Bunăstarea precară a populației se manifestă și printr-un nivel înalt al sărăciei. În prezent, peste ¼ din populația țării trăiește sub pragul sărăciei, iar Republica Moldova are una dintre cele mai înalte rate ale sărăciei printre statele europene

Un studiu al „GfK Purchasing Power Europe 2021” arată că moldovenii înregistrează cel mai mic venit pe cap de locuitor de 1 892 de euro pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă mai puțin de 13% din media europeană.

Realitatea Live

27 Mai 2022, 14:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 14:21 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova este o țara neutră și pașnica, însă țara noastră are un sector de apărare foarte slab, a comentat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu declarațiile de săptămâna trecută a oficialilor occidentali de a înarma Republica Moldova la standardele NATO.

Președinta a precizat că nu a avut discuții concrete pe acest subiect și că a văzut doar în presă declarațiile.

Cert este că Moldova are un sector de apărare destul de slab și trebuie consolidat, fortificat. Primim asistență din parte Uniunii Europene prin așa numita inițiativă de Pace și în discuțiile cu conducerea armatei o sa vedem dacă sunt alte necesități pe care le-am putea satisface din aceste ajutoare”, a explicat Sandu.

Moldova ar trebui să fie „echipată la standardele NATO” pentru a se proteja împotriva amenințării unei invazii rusești, a declarat ministrul de externe Liz Truss săptămâna trecută.

Truss a spus pentru Telegraph că sunt în curs de desfășurare discuții cu aliații despre cum poate NATO să ajute națiunile mici să se apere.

Diplomatul a mai spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin a păstrat „ambițiile de a crea o Rusiei mai mare”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău