VIDEO//Singura femeie din Republica Moldova care conduce lumea pe deasupra norilor

22 Ian. 2022, 16:44
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Lupu Eduard
22 Ian. 2022, 16:44 // Oameni şi Idei //  Lupu Eduard

Ecaterina Daranuța are 26 de ani și este singura femeie pilot din Republica Moldova. Ea spune că această meserie nu e destinată doar bărbaților și speră ca experiența ei să le inspire și pe alte tinere să aleagă o meserie pe plac.

M-am născut în orășelul militar Mărculești. Tatăl meu era pilot de vânătoare și cred că dragostea față aviație mi se trage din copilărie. Cred că nu aveam încă șase ani, când pentru prima dată tata mi-a arătat ce înseamnă un profil de aripi și cum se formează fortanța în jurul aripii. Și am crescut cu asta,” a povestit Ecaterina Daranuța pentru JurnalTV.

Ecaterina Daranuța are sute de ore de zbor acumulate. Drumul ei până aici nu a fost unul lin și clar. După ce a absolvit facultatea de limbi străine, a anunțat că vrea să devină pilot. Toată familia a susținut-o mult pentru a-și împlini visul.

După ce am terminat școala eram un pic indecisă și am făcut o facultate, atunci am terminat o licență în limbi străine. Am hotărât totuși că vreau să devin pilot și am mers la o școală de aviație din Cehia. Am început cu licență de pilot privat, după care a urmat examene pentru piloți de linie. Și la urmă mi-am luat licența de pilot comercial cu care pot să lucrez acum,” a mai adăugat aceasta.

Primul zbor îndelungat a fost plin de emoții și satisfacție… Ecaterina Daranuța zice că s-a simțit la locul ei.

„Prima mea cursă a fost în Moscova de aici din Chișinău. A fost foarte emoționant, îmi amintesc după ce am pus putere maximă la motor, am decolat și chiar mă uitat în jur și nu îmi venea să cred că în sfârșit că stau aici în dreapta comandantului și în sfârșit mă simțeam la locul meu, acolo unde trebuia să fiu”, spune Ecaterina.

Senzația pe care o are în timpul pilotării nu poate fi comparată cu nimic, mărturisește Ecaterina Daranuța: „Mă simt la locul meu, simt că acolo este exact locul în care trebuie să fiu. Și în momentele în care zbor îmi dau seama că am făcut câteva decizii corecte în viață, care mi-au adus pană aici. Și nu cred că aș schimba niciodată profesia mea pe altceva.”

Pentru a ajunge pilot, trebuie să fii o persoană sârguincioasă, dornică să înveți tot ce este nou.

Până la urmă vârsta, genul, nu contează. Până la urmă contează profesionalismul, contează ca tu să faci meseria bine. Pană la urmă nu contează că ești femeie în cabina unui avion sau ai altă funcție. Contează să fii deschis să înveți lucruri noi și să te gândești la siguranța pasagerilor sau a celor care stau în spatele tău.”

Sprijinul familiei şi al colegilor este foarte important, mai ales că încă există anumite stereotipuri: „Toți au fost foarte încurajatori mi-au oferit foarte mult sprijin și chiar am fost plăcut surprinsă de faptul că la noi în Moldova, societatea noastră este pregătită. Și a acceptat foarte ușor și foarte frumos faptul că femeile pot avea orice profesie. Părinții mei sunt foarte mândri de mine și fratele meu care la fel este pilot și, bineînțeles, nu ratează nicio ocazie să le spună celorlalți că au niște copii foarte bravo.”

Ecaterina Daranuța crede că multe fete încă nu știu că pot activa în acest domeniu. Ea vrea să le arate că pot face această meserie superbă și pot visa la ea: „Aș vrea să spun tuturor că este foarte important să vrei să faci ceva și să îți urmezi visul pentru că pană la urmă, viața pe care o trăiești este definită de ceea ce ți-ai dorit și ceea ce ai obținut. Fiecare din noi are un vis și cred că este important să îndrăznim să ne urmăm visurile. Cu atât mai mult pentru toate femeile de la noi din RM chiar m-aș bucura să le văd mai puternice, mai încrezute în sine, pentru că noi putem.”

La finalul fiecărui zbor, momentul ei preferat este când comandantul mulțumește echipajului pentru muncă și professionalism.

 

Realitatea Live

27 Mai 2022, 14:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 14:21 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova este o țara neutră și pașnica, însă țara noastră are un sector de apărare foarte slab, a comentat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu declarațiile de săptămâna trecută a oficialilor occidentali de a înarma Republica Moldova la standardele NATO.

Președinta a precizat că nu a avut discuții concrete pe acest subiect și că a văzut doar în presă declarațiile.

Cert este că Moldova are un sector de apărare destul de slab și trebuie consolidat, fortificat. Primim asistență din parte Uniunii Europene prin așa numita inițiativă de Pace și în discuțiile cu conducerea armatei o sa vedem dacă sunt alte necesități pe care le-am putea satisface din aceste ajutoare”, a explicat Sandu.

Moldova ar trebui să fie „echipată la standardele NATO” pentru a se proteja împotriva amenințării unei invazii rusești, a declarat ministrul de externe Liz Truss săptămâna trecută.

Truss a spus pentru Telegraph că sunt în curs de desfășurare discuții cu aliații despre cum poate NATO să ajute națiunile mici să se apere.

Diplomatul a mai spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin a păstrat „ambițiile de a crea o Rusiei mai mare”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău