„Rachetele iadului” ale lui Putin vor putea fi interceptate de Chișinău! Nosatîi anunță că mai cumpără un radar

22 Feb. 2024, 13:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Feb. 2024, 13:15 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a anunțat că Republica Moldova are planuri de achiziționare a unui al doilea radar performant de supraveghere aeriană, care este programat să ajungă în țară în anul 2025. Această mișcare vine în contextul eforturilor continue ale Republicii Moldova de a-și îmbunătăți capacitățile de supraveghere și securitate națională.

Potrivit ministrului, în prezent, instituția este și în căutarea unui sistem de apărare anti-aeriană, subliniind importanța întăririi capacităților de apărare a țării în fața amenințărilor din mediul aerian.

Achiziționarea unui al doilea radar de supraveghere aeriană vine după ce Republica Moldova a investit aproape 300 de milioane de lei într-un radar similar, procurat anul trecut. Această decizie reflectă angajamentul continuu al autorităților moldovenești în asigurarea securității naționale și protejarea spațiului aerian al țării.

Suplimentarea capacităților de supraveghere aeriană și apărare anti-aeriană reprezintă priorități strategice pentru Republica Moldova, având în vedere evoluțiile geopolitice din regiune și necesitatea protejării integrității teritoriale și suveranității naționale.

Detaliile precise referitoare la specificațiile tehnice și costurile radarului și a sistemului de apărare anti-aeriană încă nu au fost dezvăluite, însă aceste investiții ar putea reprezenta un pas semnificativ în consolidarea capacităților de apărare a Republicii Moldova.

Guvernul Republicii Moldova anunța în data de 20 decembrie 2023  că a primit un sistem de apărare aeriană cumpărat din Franța, ca parte din efortul mai amplu de modernizare a forțelor armate pe fondul războiului din Ucraina.

GM200 este un radar mobil care detectează amenințările din aer. Radarul reprezintă un container cu echipamente, montat pe un camion militar.

GM200 poate detecta ținte aeriene pe o rază de 250 de kilometri în regim de supraveghere și până la 100 de kilometri în regim de luptă, precum și obiecte aflate la o înălțime de până la 24 de km.

Armata Republicii Moldova nu are un sistem modern ce ar permite detectarea țintelor aeriene, de aceea siguranța spațiului aerian nu poate fi asigurat.

Premieriul Dorin Recean declara anterior că: „pentru ca să avem o acoperire totală pentru rachete și drone la diferite altitudini avem nevoie de  o investiție de câteva miliarde de euro. Acest lucru nu este posibil din resursele noastre corespunzător noi trebuie să avem o colaborare și să acționăm cu prietenii noștri”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău