„Rachetele iadului” ale lui Putin vor putea fi interceptate de Chișinău! Nosatîi anunță că mai cumpără un radar

22 Feb. 2024, 13:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Feb. 2024, 13:15 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a anunțat că Republica Moldova are planuri de achiziționare a unui al doilea radar performant de supraveghere aeriană, care este programat să ajungă în țară în anul 2025. Această mișcare vine în contextul eforturilor continue ale Republicii Moldova de a-și îmbunătăți capacitățile de supraveghere și securitate națională.

Potrivit ministrului, în prezent, instituția este și în căutarea unui sistem de apărare anti-aeriană, subliniind importanța întăririi capacităților de apărare a țării în fața amenințărilor din mediul aerian.

Achiziționarea unui al doilea radar de supraveghere aeriană vine după ce Republica Moldova a investit aproape 300 de milioane de lei într-un radar similar, procurat anul trecut. Această decizie reflectă angajamentul continuu al autorităților moldovenești în asigurarea securității naționale și protejarea spațiului aerian al țării.

Suplimentarea capacităților de supraveghere aeriană și apărare anti-aeriană reprezintă priorități strategice pentru Republica Moldova, având în vedere evoluțiile geopolitice din regiune și necesitatea protejării integrității teritoriale și suveranității naționale.

Detaliile precise referitoare la specificațiile tehnice și costurile radarului și a sistemului de apărare anti-aeriană încă nu au fost dezvăluite, însă aceste investiții ar putea reprezenta un pas semnificativ în consolidarea capacităților de apărare a Republicii Moldova.

Guvernul Republicii Moldova anunța în data de 20 decembrie 2023  că a primit un sistem de apărare aeriană cumpărat din Franța, ca parte din efortul mai amplu de modernizare a forțelor armate pe fondul războiului din Ucraina.

GM200 este un radar mobil care detectează amenințările din aer. Radarul reprezintă un container cu echipamente, montat pe un camion militar.

GM200 poate detecta ținte aeriene pe o rază de 250 de kilometri în regim de supraveghere și până la 100 de kilometri în regim de luptă, precum și obiecte aflate la o înălțime de până la 24 de km.

Armata Republicii Moldova nu are un sistem modern ce ar permite detectarea țintelor aeriene, de aceea siguranța spațiului aerian nu poate fi asigurat.

Premieriul Dorin Recean declara anterior că: „pentru ca să avem o acoperire totală pentru rachete și drone la diferite altitudini avem nevoie de  o investiție de câteva miliarde de euro. Acest lucru nu este posibil din resursele noastre corespunzător noi trebuie să avem o colaborare și să acționăm cu prietenii noștri”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău