Un studiu implementat recent de Agenția de Investiții arată că principalul motiv pentru care moldovenii nu călătoresc sunt prețurile exagerate. Al doilea motiv important este că nu cunosc multe locuri unde ar putea merge. Cu toate că, în perioada pandemică s-a înregistrat o creștere semnificativă a fluxului de turiști către atracțiile turistice locale, iar antreprenorii din industrie nu doar că au reușit să facă față cu brio, dar au și dezvoltat produse noi și și-au îmbogățit oferta cu noi experiențe, turiștii moldoveni se confruntă cu dificultăți atunci când vor să-și organizeze o vacanță în țara noastră.
Potrivit studiului, 38% dintre moldoveni consideră că prețurile sunt exagerate, iar 29 % nu cunosc multe locuri unde ar putea merge. Un alt motiv invocat de concetățenii noștri este faptul că nu au o mașină, 18% dintre ei au ales această opțiune. De asemenea, ei mai consideră că nu există infrastructură și activități pentru familiile ce au copii (14%), iar alți 11% spun că, în Moldova sunt puține locuri ce pot fi vizitate.
Studiul privind percepția ofertei turistice locale mai artă că turiștii sunt dispuși să plătească în 2021 mai mult pentru odihna în țară, decât erau dispuși în 2020. Astfel, ei consideră că suma de 1000 de lei este potrivită pentru o zi de odihnă în Moldova, iar cea de 2000 de lei este exagerată.
Același studiu arată că moldovenii preferă să viziteze cetăți și mănăstiri (67%) și peisaje naturale (59%).