Moldovenii nu-și fac asigurări pentru casă. Două treimi din piață dominată de asigurările auto

19 Mart. 2022, 20:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mart. 2022, 20:00 // Actual //  bani.md

În anul 2021 valoarea totală a primelor brute subscrise de cele 10 companii de asigurări a însumat 1,8 miliarde de lei cu 18,6% mai mult față de anul precedent, relevă datele Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Volumul primelor brute subscrise RCA a constituit 866,7 mil. de lei, CASCO – 417,8 mil. de lei. Asigurările de incendiu și sănătate câte 7%, de viață – 5%, de bunuri – 4% din total. Cel mai puține asigurări s-au făcut pentru asigurări de accidente de muncă, nave aeriene, pierderi financiare li bunuri în tranzit – 1%.

Numărul companiilor de asigurări în anul 2021 s-a redus la 10. Trei companii controlează 49% din piață. Este vorba de Asterra Grup, Grawe Carat și General Asigurări.

În ceea ce privește despăgubirile achitate în volumul primelor de asigurare subscrise a înregistrat valoarea de 34%, în anul 2021, față de 41% cât a fost în anul anterior. Suma despăgubirilor a constituit 662,1 mil. de lei. Cele mai mari despăgubiri au fost achitate de Astera Grup și Grawe Carat câte 136 mil. de lei, iar pe locul trei General Asigurări cu 92 mil. de lei.

Economiștii explică reticența moldovenilor în a-și asigura locuința prin faptul că de-a lungul anilor mai multe companii de asigurări din Republica Moldova au fost ținta atacurilor raider.

În opinia economiștilor, asigurarea de locuințe, când într-un sistem de asigurări nu se întorc despăgubiri pe măsura sumelor colectate, este o formă de stoarcere de bani de la cetățeni. Noi avem o problemă că locuințele nu sunt asigurate, dar cea mai mare problemă sunt companiile noastre de asigurări care,  din păcate, nu au fost îmbunătățite. Și în plus, sistemul de asigurări e legat de securitatea țării.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Mai 2025, 11:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 11:04 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Majoritatea parlamentară a respins solicitarea de a o audia pe ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cazul condamnării Republicii Moldova la CEDO, care ar putea costa statul peste un miliard de euro. Decizia a fost luată în ședința de plen, unde doar deputații BCS și un parlamentar neafiliat au votat pentru audiere, în timp ce 36 de deputați PAS s-au opus, iar alți 18 s-au abținut.

Scandalul vizează cazul Seksimp Group SRL, o companie cu capital sloven, care a acuzat autoritățile moldovenești de confiscare abuzivă a activelor și încălcarea dreptului la un proces echitabil, după ce firmele locale Agrocons Lux și Agro-SV Lux au intentat un proces și au obținut o sentință în lipsa părții pârâte, urmată de executarea silită și vânzarea tuturor bunurilor companiei, fără notificare prealabilă.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat în data de 15 mai 2025 o hotărâre, constatând încălcarea Articolului 6 al Convenției (dreptul la un proces echitabil) și Articolului 1 al Protocolului nr. 1 (dreptul la proprietate). Instanțele moldovenești, inclusiv completul condus de judecătoarea Domnica Manole la Curtea de Apel Chișinău, nu au oferit nicio analiză reală asupra disproporționalității despăgubirilor și au ignorat complet apărarea companiei străine, afirmă CEDO.

Firma slovenului Blaz Svetek cere despăgubiri totale de peste 900 de milioane de euro, incluzând valoarea activelor pierdute și profituri nerealizate din activitățile agricole și de procesare. În total, Republica Moldova riscă să plătească peste un miliard de euro, potrivit documentelor din dosar.

Veronica Roșca, președinta Comisiei Juridice, a explicat că audierea în plen nu a fost necesară, întrucât „răspunsul agentului guvernamental a fost oferit deja în ziua precedentă”. Ea a adăugat că hotărârea CEDO „nu impune plata imediată a unor despăgubiri”, iar suma cerută de companie este „vizibil exagerată”. Comisia juridică a solicitat Ministerului Justiției să prezinte un raport detaliat în cadrul comisiei, care va fi discutat ulterior.

CEDO a acordat părților un termen de trei luni pentru negocierea unei înțelegeri amiabile. Dacă aceasta nu va fi atinsă, Curtea urmează să se pronunțe asupra compensațiilor financiare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO