Moldovenii și-au perfectat mai multe abonamente la telefonul mobil, dar vorbesc mai puțin

14 Sept. 2022, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Sept. 2022, 15:31 // Actual //  bani.md

În trimestrul II al anului 2022, pe piața serviciilor de telefonie mobilă a fost înregistrată o creștere de 8,7% a numărului total de utilizatori, totalizând peste 5,1 mil., comparativ cu sfârșitul anului precedent, în timp ce volumul total al traficului realizat de către aceștia a scăzut cu 11,3%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, însumând circa 1 mld. 512 mil. minute. Totodată, volumul total al veniturilor obținute de furnizori s-a micșorat cu 0,9%, față de trimestrul II al anului 2021, alcătuind peste 713 mil. lei.

Datele raportate Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) de către furnizorii de servicii de comunicaţii mobile arată că, creșterea numărului total a utilizatorilor de telefonie mobilă a fost atestată la toți cei trei furnizori de comunicații mobile. Astfel, numărul utilizatorilor Orange Moldova a crescut cu 4,1% și a alcătuit puțin peste 2,5 mil., baza de utilizatori ai companiei Moldtelecom s-a mărit cu 11,2% și a constituit 666,3 mii, iar baza utilizatorilor Moldcell s-a majorat cu 14,5% și a totalizat puțin peste 1,9 mil. de utilizatori. Din numărul total de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă, utilizatorii activi au constituit 4,2 mil., iar utilizatorii pasivi – circa 899 mii. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă (utilizatori activi), raportată la 100 de locuitori ai republicii, a crescut cu 13,5 puncte procentuale și a alcătuit 162%.

Aceleași date arată, că volumul traficului generat de utilizatori în rețelele proprii s-a diminuat cu 16,7% și a însumat 992,2 mil. minute, volumul traficului generat către rețelele fixe a scăzut cu 16% și a alcătuit 58,7 mil. minute, iar volumul traficului generat către alte rețele mobile s-a majorat cu 4,7% și a totalizat 430,7 mil. minute. În consecință, traficul mediu lunar (MoU) de minute vorbite de un utilizator în perioada de raportare a scăzut cu 24,1% și a constituit 237 minute, iar durata medie a unui apel a fost de 1,9 minute.

În perioada de raportare, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) a scăzut cu 15,2% şi a alcătuit 57,8 lei. Orange Moldova a înregistrat un ARPU de 70,4 lei, Moldtelecom – de 49,6 lei și Moldcell – de 43,1 lei.

Cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcţie de veniturile obținute, au fost următoarele: Orange Moldova – 63%, Moldcell – 29% şi Moldtelecom – 8%.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ