După atacarea Ucrainei de către Federația Rusă, pretinsele autorități din stânga Nistrului au devenit foarte atente la declarații. Igor Grosu, președintele Parlamentului a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” că „un elan de a fi implicați în războiul din Ucraina nu există”.
Potrivit lui Grosu, dincolo de bravada asta propagandistă, Tiraspolul înțelege care pot fi consecințele, care poartă un caracter economic și financiar. Înțeleg că tradițional existența întreprinderilor din regiune depinde de stabilitate.
Existența acestui teritoriu, pe lângă implicația politică, are o puternică implicație economico-financiară. E chintesența acestui regim. Ei sunt îngrijorați de a pierde aceste surse de venit: că vorbim de producerea energiei electrice, de monede virtuale, textile sau produse alimentare. Ei înțeleg că economic vor avea de pătimit. De aici și poziționarea nuanțată, atentă în raport cu evenimentele din Ucraina”, a precizat Grosu.
Grosu a menționat că autoritățile de la Chișinău știu cu certitudine că în stânga Nistrului au fost mișcări care au avut drept scop securizarea locațiilor, și-au întărit pozițiile și la depozitul de muniții în eventualitatea că ar putea fi atacați de cineva. „În același timp avem informația, că chiar cetățenii noștri care dețin cetățenia rusă și sunt înrolați în aceste unități nu sunt încântați de perspectiva de a participa la operațiuni militare”, a spus Igor Grosu.
Regiunea stângă a Nistrului este considerată o gaură negară cu depozite de arme şi muniţii nesecurizate pe teritoriul său, cu un regim politic acuzat de corupţie, trafic de arme şi practici sovietice adaptate la capitalism. Este un spaţiu al traficului de stupefiante, de oameni şi chiar de substanţe radioactive, după cum susţine presa occidentală. În plus, Transnistria este şi un instrument de şantaj al Moscovei.