Ne așteaptă reducerea tarifelor la lumină? Energocom solicită diminuarea prețului reglementat la curent cu 21%

16 Aug. 2024, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Aug. 2024, 09:50 // Actual //  Lupu Eduard

Energocom, furnizorul central de energie electrică, a depus o solicitare oficială către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prin care cere reducerea prețului reglementat al energiei electrice cu 21%, la 1,80 lei/kWh. Această solicitare vine în contextul unei scăderi generale a costurilor de achiziție a energiei electrice, dar și a altor factori economici relevanți.

Cu toate acestea, Energocom avertizează că următoarea revizuire a prețului reglementat al Furnizorului Central de Energie Electrică (FCEE), programată pentru luna februarie 2025 și aplicabilă din martie 2025, ar putea genera provocări semnificative. Aceasta este cauzată de faptul că 94-95% din energia achiziționată în lunile ianuarie și februarie va proveni de la Centralele Electrice cu Termoficare (CET-uri), care au un tarif mai mare decât prețul reglementat al FCEE. În cazul în care CET-urile vor produce 100 milioane kWh lunar, FCEE riscă să aibă vânzări lunare cu 20 milioane lei mai puțin decât costul acestora, ceea ce ar putea duce la incapacitatea de plată a energiei produse de CET-uri și alți producători eligibili.

În aceste condiții, Energocom solicită ca ANRE să ia în considerare riscul descris în procesul de aprobare a prețului reglementat sau să găsească o soluție până la sfârșitul anului 2024 pentru a evita astfel de probleme.

De asemenea, Energocom subliniază că în ultimii doi ani cheltuielile operaționale ale întreprinderii au crescut considerabil, din cauza creșterii numărului producătorilor eligibili de energie regenerabilă și a necesității efectuării mai multor operațiuni. În acest context, Energocom solicită și majorarea marjei comerciale stabilite în Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor, de la 0,50% la 0,8%, cu aplicarea acesteia odată cu aprobarea prețului reglementat al FCEE.

În prezent, Chișinăul cumpără 80% din necesarul său de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, la un preț de 66 de dolari pe MWh. Consumatorii Premier Energy achită 2,34 lei per kWh, în timp ce cei din nordul țării plătesc 2,81 lei per kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 14:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 14:25 // Actual //  Lupu Eduard

East Gas Energy Trading (EGET), asociată cu aliații fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc a rămas fără licență, potrivit informațiilor ANRE.

Într-un comunicat de presă agenția susține că East Gas Energy Trading” a admis mai multe încălcări ale Contractului de echilibrare, care se referă la: neacoperirea garanției financiare urmare a creării dezechilibrelor în rețeaua de transport al gazelor naturale, obligația de a prognoza consumul de gaze naturale a consumatorilor finali deserviți de acesta, întreprinderea măsurilor necesare în mod continuu pentru a păstra echilibrul dintre cantitățile de gaze naturale intrate și ieșite din portofoliul de echilibrare al acestuia, pentru fiecare zi gazieră.

Potrivit datelor furnizate de către S.R.L. „Vestmoldtransgaz”, la situația din 9 august, dezechilibrul negativ generat de către S.R.L „East Gas Energy Trading” constituia 2,4 milioane m3, iar suma neacoperită de Garanția financiară depusă de către acesta la operatorul sistemului de transport – constituia circa 12,6 milioane lei.

În datat de 29 august,  East Gas Energy Trading” așa și nu și-a lichidat restanțele în raport cu S.R.L „Vestmoldtransgaz”, iar operatorul sistemului de transport nu a prezentat Agenției o notificare în acest sens, ANRE  a organizat o ședință extraordinară a Consiliului de Administrație în cadrul căreia a fost aprobată Hotărârea nr. 522 cu privire la suspendarea pentru următoarele 2 luni a licenței eliberate S.R.L „East Gas Energy Trading” pentru desfășurarea activității de furnizare a gazelor naturale.

East Gas Energy Trading este condusă de Vitalie Saptefrați, fost membru al consiliului de administrație al Moldovagaz. Cu patru fondatori la bord, structura de proprietate a companiei se prezintă astfel: Mircea Maleca detine 30%, Vitalie Șeptefrați – 20%, Compania Ecer Invest, administrată de Adriana Popescu – 20%, și Compania H Kapitalz, fondată de Maria Maria Cebotari – 30%.

Este de remarcat că Maria Cebotari este soția lui Vladimir Chebotari, fost deputat al lui Vladimir Plahotniuc în perioada în care acesta conducea Partidul Democrat din Moldova (PDM). Fondatorii Mircea Maleca și Maria Cebotari sunt, de asemenea, parteneri în compania aeriană Fly One și în alte afaceri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău