Vorbind despre ameninţarea Rusiei, vicepremierul moldovean şi-a ales cu grijă cuvintele. „Nu vedem niciun motiv pentru care Moldova ar deveni o ţintă directă”, a declarat Nicu Popescu pentru Sky News „Suntem o ţară neutră. Dar adăugăm că ceea ce s-a întâmplat în Ucraina este complet nejustificat. Trebuie să ne pregătim pentru întregul spectru de ameninţări”.
Republica Moldova nu este membră a NATO. Ea are o armată mică, fără armament sofisticat.
Geopolitica regiunii este complicată şi mai mult de republica separatistă şi nerecunoscută la nivel internaţional Transnistria, care se întinde de-a lungul graniţei de est dintre Moldova şi Ucraina.
Guvernul transnistrean este susţinut de Kremlin, iar ministrul a confirmat pentru Sky News că acolo se află 1.300 de soldaţi ruşi.
În acest stadiu, nu vedem semne de creştere a tensiunilor. Până în prezent nu am văzut semne că regiunea Transnistria ar fi pregătită pentru desfăşurarea unei acţiuni militare. Dar nu putem prezice ce se va întâmpla mâine, peste două săptămâni sau peste două luni”, a spus el.
Întrebat dacă încercarea Republicii Moldova de a deveni rapid membru al UE este compatibilă cu dorinţa de a rămâne neutră, ministrul a spus: „Credem că putem adera rămânând neutri”.
Dar el nu a vrut să se pronunţe cu privire la modul în care Kremlinul ar reacţiona la aderarea Moldovei la UE.
În ceea ce priveşte implicaţiile unei victorii ruseşti în Ucraina, ministrul a spus: „Ceea ce s-a întâmplat deja este destul de tragic. Iar reproducerile acestui lucru se vor resimţi pentru mult timp, nu ani, decenii. Iar aceste repercusiuni vor fi extrem de negative pentru fiecare stat european.
Aşadar, ceea ce s-a întâmplat deja este destul de tragic, dar cu cât se termină mai repede, cu atât mai scurtă va fi această perioadă de recuperar”.