Noi restricții pentru industria farmaceutică, a tutunului, alimentară și a alcoolului, aprobate de Parlament

29 Mai 2025, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Mai 2025, 18:00 // Actual //  bani.md

Parlamentul a votat astăzi în lectura a doua proiectul de lege al Ministerului Sănătății care vine cu noi restricții de reglementare a produselor de tutun, precum și extinderea interdicțiilor de fumat în spații publice. De asemenea, în cadrul acestei inițiative legislative au fost aprobate mai multe amendamente la Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic, scrie realitatea.md. 

Documentul vine cu noi restricții privind activitatea medicilor. Proiectul de lege interzice orice tip de contribuție din partea companiilor care pot afecta sănătatea publică, precum industria tutunului, a alcoolului, produse alimentare ultra procesate și a industriei farmaceutice. Medicii vor putea să își exprime opinia profesională privind metode, produse sau abordări terapeutice cu condiția că aceasta să fie fundamentată pe date științifice validate și să nu fie influențată de interese comerciale.

„Se interzice exprimarea, inclusiv prin intermediul mass-media, a opiniilor care promovează direct sau indirect, produse alcoolice, produse alimentare, ultra procesate, produse farmaceutice, precum și a opiniilor care prezintă produsele de tutun sau produsele conexe ca având un risc redus pentru sănătate, în scopul recomandării acestora în practica medicală ca alternative la fumat”, se spune în raportul Comisiei Sănătate prezentat pentru lectura a doua a proiectului de lege.

Proiectul de lege prevede interzicerea fumatului de la ușa deschisă către spațiile publice închise și la locurile de muncă, de la ferestrele deschise, precum și de la locurile sau instalațiile de captare a aerului aferente spațiilor publice închise și locurilor de muncă, pe terenurile de joacă pentru copii, pe terenurile de sport, în parcurile de distracții, în grădinile zoologice, în parcurile acvatice, pe terenurile aferente piscinelor, pe plaje, în stațiile de transport public și pe terenurile aferente destinate și folosite pentru îmbarcarea sau debarcarea persoanelor transportate, precum și în pasajele pietonale subterane. La fel, angajatorii și proprietarii de spații publice vor fi obligați să asigure un mediu fără fum de tutun.

Vor fi înăsprite amenzile pentru admiterea fumatului în locuri interzise. Acestea vor fi de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de până la un an. Totodată, persoanele fizice care fumează în locuri interzise vor fi amendate cu până la 2 250 de lei sau vor presta muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Amenzi mai dure vor fi aplicate și persoanelor care vor comercializa produse din tutun în locuri interzise sau minorilor. Acestea vor risca amenzi de până la 20 000 de lei. O altă noutate a proiectului ține de faptul că plasarea pe piață a pliculețelor cu nicotină va fi sancționată cu o amendă de până la 4500 de lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice sancțiunea va fi de până la 15 000 de lei, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Realitatea Live

14 Iul. 2025, 16:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
14 Iul. 2025, 16:32 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Compania românească Kronaero, fondată de antreprenorul Ciprian-Mihail Oprescu, va începe din 1 august 2025 activitatea de handling în Aeroportul Internațional Chișinău, după ce a primit autorizația oficială din partea Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova.

Kronaero va furniza servicii de deservire la sol pentru cursele aeriene – de la îmbarcarea și debarcarea pasagerilor, transportul bagajelor, până la manipularea aeronavelor la sol. Firma a investit circa 10 milioane de euro pentru lansarea operațiunilor în Republica Moldova, dotându-se cu echipamente moderne, inclusiv autobuze Cobus și utilaje TLD necesare certificării.

Primul client al Kronaero în Chișinău va fi compania low-cost Wizz Air, care deține aproximativ 20% din piața de transport aerian din Moldova.

Până în prezent, piața de servicii la sol de pe aeroport a fost dominată de Aeroport Handling, o companie asociată cu oligarhul fugar Ilan Șor. Aceasta a rămas principalul jucător chiar și după ce Avia Invest a pierdut contractul de concesiune în 2023.

Intrarea Kronaero pe această piață ar putea pune capăt monopolului Aeroport Handling, să stimuleze concurența și să atragă investiții suplimentare în infrastructura aeroportuară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA