Noua lege a drepturilor de autor a lasat artiștii fără venituri

23 Ian. 2023, 16:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Ian. 2023, 16:08 // Actual //  bani.md

Cu razboiul din Ucraina la graniță, cu regiune separatista la est, și inflația de 35%, fostei republici sovietice Moldova i s-a acordat statutul de candidat la UE vara trecută. Or, noua lege a drepturilor de autor, concepută pentru a proteja artiștii conform standardelor stricte ale UE, este bântuită de corupție. Între timp, artiștii locali nu sunt remunerați, scrie presa internațională.

La doar câteva zile după invadarea Ucrainei de către Rusia, dictatorul belarus Alexandru Lukașenko a apărut la televizor.

Arătând o hartă a Ucrainei împărțită în patru părți, aliatul Putin și-a îndreptat atenția către Moldova, stârnind temerile că fosta republică sovietică ar putea fi următoarea pe lista Moscovei.

O lună mai târziu, Moldova a solicitat aderarea la UE. În iunie 2022, liderii UE au acordat Republicii Moldova statutul de candidat, menționând că agenda sa de reformă trebuie să continue până când sunt îndeplinite condițiile UE.

Armonizarea legii drepturilor de autor cu cea din UE

Conform Acordului de Asociere UE-Moldova din 2014, Moldova trebuia să reformeze legea dreptului de autor pentru a îndeplini standardele UE. O evaluare a UE publicată la începutul anului 2021 a identificat multe domenii care necesită atenție (pdf).

Potrivit unei declarații UE din ianuarie 2022, Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) a răspuns cu un nou proiect care transpune integral nouă directive UE și patru directive UE parțial.

UE a continuat subliniind importanța asigurării transparenței și echilibrului „în cadrul sistemului care guvernează remunerarea autorilor și a interpreților într-o poziție slabă de negociere”. A fost menționată și instituirea „un sistem eficient” de gestionare colectivă a dreptului de autor și a drepturilor conexe.

AGEPI „Lucrul împotriva deținătorilor drepturilor de autor”

În iunie anul trecut, într-o scrisoare deschisă adresată guvernului în numele a peste 650 de membri, organizațiile de gestiune colectivă aprobate de stat Asociația Națională a Drepturilor de Autor (ANCO) și Asociația Națională a Producătorilor și Interpreților de Fonograme (ANPFI) și-au exprimat indignarea. Acuzând Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Moldovei (AGEPI) de corupție, lucrând împotriva deținătorilor de drepturi și inducând în eroare guvernul, grupurile au descris proiectul revizuit de lege a drepturilor de autor ca fiind „absolut incompatibil” cu statutul Republicii Moldova de candidat la UE.

În numele membrilor, inclusiv artiști, compozitori și interpreți, ANCO și ANPFI au cerut parlamentului Republicii Moldova să amâne aprobarea proiectului până când rapoartele experților internaționali vor putea fi revizuite.

Îngrijorările erau tot mai mari că proiectul a subminat artiștii și grupurile de management colectiv, în timp ce i-a acordat „competențe excesive” șefului AGEPI pentru a „rezolva toate problemele cheie” legate de managementul colectiv.

Legea era deja aprobată

La 3 iulie 2022, ANPFI a dezvăluit că legea a fost aprobată în cadrul unei ședințe de guvern din 22 iunie, iar la 1 iulie în primă lectură de către parlament.

„Din păcate, în ultimii 5 ani, AGEPI a acționat doar prin atacuri împotriva autorilor, deținătorilor de drepturi de autor și drepturi conexe, manifestate prin decizii ilegale emise de AGEPI, care ulterior au fost considerate ilegale până și de Curtea Supremă de Justiție”, a spus grupul.

„În urma acestor atacuri, Centrul Național Anticorupție/Parchetul Anticorupție a demarat o urmărire penală asupra faptelor ilegale ale factorilor de decizie din cadrul AGEPI. Competența AGEPI în domeniul dreptului de autor și al drepturilor conexe a fost constatată de către instanțe și calificată drept „… încălcarea ordinii de drept…””

CISAC cere Parlamentului Republicii Moldova să nu adopte lege

Într-o serie ulterioară de articole publicate și scrisori deschise, inclusiv cele adresate direct premierului, ANPFI a acuzat AGEPI că este „intoxicată cu falsuri, manipulări și corupție”.

La 6 iulie 2022, ANPFI a expediat Parlamentului Republicii Moldova o scrisoare trimisă de Confederația Internațională a Societăților Autorilor și Compozitorilor (CISAC), o rețea globală de 227 de societăți de gestiune colectivă reprezentând patru milioane de creatori.

Scrisoarea integrală poate fi citită aici, dar este suficient să spunem că CISAC nu a fost impresionată de proiect.

Îngrijorările erau tot mai mari că proiectul a subminat artiștii și grupurile de management colectiv, în timp ce i-a acordat „competențe excesive” șefului AGEPI pentru a „deciziona toate problemele cheie” legate de managementul colectiv.

În urma cererilor ANPFI adresate Președintelui Republicii Moldova, Amadassorului SUA în Moldova și Uniunii Europene, o discuție guvernamentală închisă din 27 iulie a condus la adoptarea noii legi a drepturilor de autor a Republicii Moldova o zi mai târziu.

ANPFI avertizează asupra unei noi concurențe din afara Moldovei

Având în vedere că legea urmează să intre în vigoare în a doua săptămână din octombrie 2022, ANPFI a acuzat AGEPI că a organizat organizații de gestionare a drepturilor de autor susținute de străini pentru a opera în Moldova.

Potrivit ANPFI și rapoartele publicate la începutul anului, aceste organizații primesc sprijin din partea RAO (Societatea Autorilor Ruși) și VOIS (Organizația All-Russian a Proprietății Intelectuale), pe care ANPFI le acuză că beneficiază de aranjamente similare în Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan.

Nu este clar dacă aceste afirmații au fost investigate, dar pe 9 octombrie 2022, noua lege a fost publicată oficial de guvernul Republicii Moldova fără vreo modificare.

Pentru a funcționa legal în conformitate cu noua lege, ANPFI și ANCO au fost obligate să solicite din nou statutul lor de organizații de gestiune colectivă autorizate. Același lucru s-ar fi aplicat oricăror solicitanți noi, dar dacă au existat aprobări, acestea nu au fost încă raportate.

În consecință, în Republica Moldova nu pare să funcționeze niciun grup de gestionare colectivă a drepturilor de autor. Țara a continuat să asculte muzică, desigur, dar, din moment ce niciun grup nu a primit aprobare oficială, artiștii nu câștigă niciun ban atunci când muzica este redată la radio, la televizor, în locuri publice sau oriunde altundeva. Chiar și atunci când oamenii fac copii ale pieselor sub excepția drepturilor de autor private din Moldova, nimeni nu este plătit.

Odată cu tranziția lină în temeiul noii legi, imposibilă încă de la început, cea mai recentă mișcare a AGEPI pare să fi transformat drepturile artiștilor într-un drept de aruncat la coșul gunoi.

AGEPI ignoră ANPFI și ANCO

După ce a examinat cu atenție prevederile noii „Legi a dreptului de autor și a drepturilor conexe”, adoptată în octombrie, șeful Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) a stabilit că ANPFI și ANCO nu au îndeplinit standardele specificate.

Drept urmare, activitatea ANCO din 2013 și cea a ANPFI din 2019 s-au încheiat brusc săptămâna trecută, când AGEPI și-a încetat statutul de organizații de gestiune colectivă.

„Decizia a fost emisă în conformitate cu prevederile noii Legi a dreptului de autor și a drepturilor conexe, care a intrat în vigoare la 09.10.2022”, se arată în anunțul AGEPI.

„Reamintim asociațiilor interesate de avizare ca organizație de gestiune colectivă (care au personalitate juridică, fiind înregistrate în conformitate cu prevederile legislației, și au sediul în Republica Moldova), despre necesitatea îndeplinirii cumulative a condițiilor prevăzute pentru în art. 84 alin. (1) din Legea nr. 230/2022 privind dreptul de autor și drepturile conexe.”

„La trei luni de la intrarea în vigoare a noii legi, nici o asociație obștească nu a primit aprobarea AGEPI pentru a funcționa ca organizație de gestiune colectivă”, spune președintele ANCO, Liviu Stirbu.

„Aceasta înseamnă că domeniul de aplicare a dreptului de autor și al drepturilor conexe depășește cadrul legal, iar orice utilizare a operelor muzicale la radio și televiziune este ilegală.”

Legea Republicii Moldova a fost introdusă pentru a asigura „un grad înalt de protecție autorilor și deținătorilor de drepturi de autor și drepturi conexe”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău