Novocerkask – nava rusească distrusă în explozia din Crimeea! Forbes: Costă 750 milioane de dolari

26 Dec. 2023, 14:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Dec. 2023, 14:50 // Actual //  bani.md

Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat marți că au efectuat cu succes un atac asupra navei mari de debarcare Novocerkassk a Flotei de la Marea Neagră a Federației Ruse în apropierea Feodosiei, peninsula Crimeea. Nava era suspectată că transporta drone iraniene pentru operațiuni ale Rusiei împotriva Ucrainei.

În jurul orei 2:30 dimineața (0030 GMT), aviația ucraineană a lansat un atac cu rachetă de croazieră asupra navei, potrivit unui anunț făcut pe platforma de mesagerie Telegram. Feodosia, gazda unei baze navale ruse semnificative în teritoriul ocupat al Crimeii, a fost teatrul acestui atac.

Comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, a distribuit imagini video ale unei explozii la baza navală rusă din Feodosia, confirmând atacul și menționând că „Novocerkassk” a fost „distrusă”. Oleșciuk a sugerat că nava ar fi putut transporta drone explozive iraniene.

Serghei Aksionov, liderul Crimeei susținut de Kremlin, a confirmat incidentul, declarând că un „atac inamic” a avut loc în zona Feodosiei. El a menționat că o persoană a fost ucisă și două au fost rănite în timpul atacului, iar măsuri de evacuare erau în curs pentru locuitorii afectați.

Ministerul Apărării al Rusiei a confirmat că navele Forțelor Armate ale Ucrainei au lovit „Novocerkassk”, atribuind incidentul unui atac aerian în timpul respingerii unui atac ucrainean. Cu toate acestea, nu s-a precizat dacă nava rusească a rămas pe linia de plutire sau dacă va fi supusă restaurării.

Este de menționat că Ucraina a avut o istorie de operațiuni în Crimeea, cu accent pe vizarea activelor militare rusești. În aprilie 2022, Forțele Navale ale Ucrainei au distrus crucișătorul de rachete „Moskva”, nava amirală a Flotei Mării Negre a Rusiei, într-un atac care a reprezentat o pierdere semnificativă pentru Moscova în cadrul conflictului în curs cu Ucraina.

La 13 aprilie 2022, Forțele Navale ale Ucrainei au distrus nava amiral a Flotei Mării Negre a Federației Ruse – crucișătorul de rachete „Moskva”, ducând la scufundarea acesteia în ziua următoare.

Deși numărul exact de persoane aflate la bord în momentul atacului rămâne nedezvăluit de Rusia, până la 500 de persoane ar fi putut fi prezente acolo, scrie Kyiv Post.

Kremlinul a recunoscut doar 17 decese, atribuind-o unei combinații de „detonare a muniției, incendiu și inundații ulterioare în condiții meteorologice nefavorabile”.

A fost atât o mare pierdere militară pentru ruși, cât și o lovitură adusă încrederii lor. După scufundarea navei Moskva, flota rusă a fost mutată departe de țărmurile ucrainene.

În special, acest incident este cea mai scumpă pierdere militară a Rusiei în războiul în curs cu Ucraina, valoarea estimată a navei Moskva la momentul distrugerii sale ajungând la aproximativ 750 de milioane de dolari, după cum a raportat Forbes.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău