Nu o să-ți vină să crezi! Câți ani are cel mai vechi ascensor din Chișinău

18 Iul. 2023, 13:24
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Iul. 2023, 13:24 // Actual //  MD Bani

Ai rămas vreodată blocat în interiorul unui ascensor și nu știai la cine să apelezi? Dacă nici acum nu cunoști acest lucru, te informăm că există întreprinderea municipală specializată „LIFTSERVICE”, care activează pe piața Republicii Moldova în domeniul deservirii tehnice a ascensoarelor.

Istoria întreprinderii începe cu peste 50 de ani în urmă, la 1 iulie 1972, când a fost semnat ordinul de formare a întreprinderii republicane „Moldspeţliftremmontaj” , iar pe 14 noiembrie 1972 a fost numit primul director.

Începând cu anul 2000, întreprinderea poartă actuala denumire ÎMS „LIFTSERVICE”, iar pe lângă orașul Chișinău, instituția mai deservește mun. Bălți și nordul Moldovei.

Câți ani are cel mai vechi ascensor din Chișinău?

La moment, întreprinderea deservește circa 2 230 de ascensoare din municipiul Chișinău, dintre care 2 069 din fondul locativ.

Potrivit directorului întreprinderii municipale speciale Liftservice, Petru Budurin, cel mai vechi ascensor din Capitală are 49 de ani.

„Termenul de exploatare este de 25 de ani, iar vârsta medie – 35 de ani. Peste 95% din ele au termenul depășit”.

Ce servicii oferă Liftservice?

ÎMS „LIFTSERVICE” este autorizată pentru următoarele servicii la ascensoare:

  • Montarea, reglarea, repararea, reutilarea tehnică, deservirea tehnică, verificarea integră a ascensoarelor, eliberarea duplicatelor cărţii ascensorului, dar și lucrări de măsurări electrice la ascensoare.

Câte persoane au grija ca ascensoarele să funcționeze?

În cadrul întreprinderii activează 131 de angajați, iar personalul este atestat şi admis pentru efectuarea tuturor lucrărilor la ascensoare.

Totodată, întreprinderea dispune de bază de producere și deținere a diverse utilaje pentru fabricarea pieselor şi reparaţia utilajului ascensoarelor. În întreprindere activează:

  • sectoarele de montare şi deservire a ascensoarelor;
  • atelierul de reparatie a utilajului mecanic;
  • atelierul de bobinare a utilajului electric – motoare, transformatoare, bobine;
  • diverse strunguri;
  • atelierul de sudare, inclusiv si sudarea prin contact;
  • atelierul de prelucrare a lemnului;
  • atelierul de turnare a pieselor prin presiune;
  • parcul de automobile.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2023.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Grupul OPEC+, care reunește 23 de state exportatoare de petrol, inclusiv Rusia și Arabia Saudită, a anunțat joi o majorare spectaculoasă a producției de țiței, începând cu luna mai – cea mai mare din ultimii cinci ani. Decizia vine la scurt timp după apelurile insistente ale fostului președinte american, Donald Trump, ca statele cartelului să crească producția și să contribuie la scăderea prețurilor.

Potrivit anunțului, opt țări membre OPEC+, printre care Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak, vor crește producția zilnică cu 411.000 de barili – de trei ori mai mult decât planul inițial, care prevedea o majorare lunară de 138.000 de barili.

Este cea mai amplă creștere a ofertei de petrol de la revenirea post-pandemie din 2020, când OPEC+ a început să reintroducă volumele tăiate în timpul crizei sanitare.

Valul de petrol care urmează să inunde piața globală a avut efecte imediate asupra bursei. Prețurile futures pentru petrolul Brent au scăzut cu peste 5%, coborând sub 70 de dolari pe baril, atingând la un moment dat 70,16 USD la bursa din Londra.

„Dacă țările OPEC și-ar fi dorit cu adevărat să doboare prețurile, cum cerea Trump, momentul ales este perfect”, a comentat Harry Tchilinguirian, analist-șef la Onyx Commodities. „Piața globală deja se teme de o recesiune provocată de valul tarifelor impuse de Trump. Acum riscul este să se declanșeze o furtună perfectă”.

Potrivit unui raport confidențial al Băncii Centrale a Rusiei, citat de presa rusă, piața mondială a petrolului riscă să intre într-un ciclu prelungit de prețuri joase, care ar putea pune în pericol aproape jumătate din veniturile de export ale Rusiei.

Oficialii ruși avertizează că o astfel de criză ar putea fi comparabilă cu șocul petrolier din anii 1980, care a precedat colapsul economic al URSS. La acea vreme, Arabia Saudită a triplat producția, determinând prăbușirea prețurilor de la 30 USD la 10-15 USD/baril – un moment istoric care a declanșat un crunt deficit valutar și falimentul regimului sovietic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ